Alimentació

Torre Baró és el barri on l’alimentació és menys saludable. Foto: Arxiu

Quan pensem en alimentació saludable i de qualitat, sovint ens venen al cap els següents conceptes: proximitat, mediterrani o ecològic. Com de fàcil és mantenir una dieta basada en aquesta mena de productes? Segons un estudi fet per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), una dieta saludable depèn del barri i de la renda econòmica.

Deserts alimentaris

Tot i que l’oferta d’alimentació ecològica ha crescut a tot l’entorn metropolità un 38% des de l’any 2016 –en especial a la ciutat de Barcelona i als centres dels municipis metropolitans–, hi ha indrets que l’estudi qualifica de “deserts alimentaris”. “Els barris amb percentatges elevats de població en risc de pobresa és on la diversitat d’oferta ecològica és més baixa”, diu l’IERMB. És el cas de Torre Baró, on aconseguir una alimentació saludable és missió quasi impossible. A més de ser un indret amb rendes baixes que dificulten l’adquisició de productes frescos, la distància de la majoria de la població respecte dels comerços amb aquests aliments és superior als 1.000 metres. A Barcelona, el 52% de la ciutadania viu a 250 metres d’un supermercat, i un 94% a una distància igual o inferior a 1.000 metres. A Torre Baró, només l’1% viu a prop d’un supermercat.

D’altra banda, també cal parlar del districte de Ciutat Vella, on la proporció de botigues ecològiques, la més baixa de la ciutat, se situa en el 4%.

Oasis alimentaris

Quins són els barris on hi ha més oferta d’alimentació ecològica? Segons l’IERMB, aquests establiments es concentren als districtes de les Corts (16%) i a Gràcia (14%), on es troba la proporció més elevada de comerços alimentaris amb producte ecològic respecte del total. En part, segons l’institut, això té a veure amb “la densitat de població i la densitat d’allotjaments hotelers, que afavoreixen aquesta tipologia de comerços saludables”. De totes maneres, l’element determinant és la renda: com més renda, més botigues amb aliments saludables.

Millor que a Europa

Aquesta desigualtat no ens ha de fer oblidar que a Barcelona i al seu entorn l’alimentació saludable està a anys llum d’altres països d’Europa. “El 62% dels punts de venda de la ciutat són establiments amb predomini de l’oferta saludable”, expliquen des de l’IERMB per afegir que a la ciutat hi ha “un predomini de punts de venda d’oferta saludable”.

Així, a la capital catalana el nombre de botigues per cada 1.000 habitants se situa en les 0,55, mentre que en altres indrets com Amsterdam (0,15), Glasgow (0,12) o Bratislava (0,17) la proporció és molt menor. Aquest element és notori, ja que com més nombre d’establiments per habitant, més possibilitats de trobar aliments saludables.