Xarxa comunitària

El grup impulsor de la Xarxa Cesca en la seva darrera reunió. Foto cedida

Un grup de veïns del barri de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona ha creat la Xarxa Comunitària d’Economia Social i de Cures, la Xarxa Cesca. Es tracta d’una mena d’evolució de la xarxa d’aliments que va néixer la primavera de l’any passat per pal·liar els efectes de la pandèmia. “Molta gent ens deia: «No volem aliments, volem feina»”, explica Annabel Jové, una de les impulsores de la nova iniciativa solidària del barri. Davant d’això, van decidir anar més enllà.

Tot i que el projecte encara no s’ha presentat oficialment, ja fa temps que el grup impulsor, format per una desena de voluntaris, hi treballa. Jové detalla que la Xarxa Cesca té tres eixos: “Cures, economia sense diners –és a dir, busquem la manera de comprar menys, fent recaptes o intercanvis– i el més important, foment de l’ocupació”.

Aquest últim és l’àmbit on centren més esforços, ja que volen ser un enllaç entre l’oferta i la demanda de feina al barri. “No pretenem ser un InfoJobs”, matisa Jové. “Volem ser un nexe entre les persones que busquen feina i les diferents entitats i programes que promouen l’ocupació”, afegeix. Aquí hi entren, per exemple, Barcelona Activa, l’Oficina Jove de Treball o diferents gremis. També s’han posat en contacte amb els eixos comercials del barri, Nou Eixample i l’Acegal.

En definitiva, la Xarxa Cesca vol acostar a qui ho necessiti uns recursos que, tot i estar teòricament a l’abast de tothom, sovint no són prou coneguts ni accessibles. En aquest sentit, volen eliminar la bretxa digital, que complica tràmits i resta oportunitats, i facilitar la burocràcia. I és que, segons Jové, molta gent veu les gestions amb les administracions com un “laberint hostil”, una percepció que des de la xarxa estan disposats a canviar.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram