
Una de les activitats del festival que fomenta l’estima per la natura. Foto cedida
Els espais naturals del Parc de la Serralada Litoral esdevenen, des de l’abril i fins al juny, un escenari privilegiat per a la cultura. Música en acústic, poesia, teatre, itineraris guiats o tallers familiars formen part del Viu el parc, el programa de la Diputació de Barcelona que busca apropar la ciutadania als espais naturals a través de l’art i la cultura.
Impulsat des del 1992 per la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, el Viu el parc s’ha convertit en un projecte de referència. Va néixer al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac amb l’objectiu d’unir cultura, oci i natura en un sol espai i, amb el temps, s’ha anat estenent a altres zones de la Xarxa de Parcs Naturals. Avui, forma part de la programació estable de deu dels catorze espais naturals gestionats per la Diputació.
“El que defensem des de fa més de trenta anys és que la natura és també un espai idoni per a la cultura”, explica al Línia Josep Melero, cap de secció d’Ús Públic i Educació Ambiental de la Diputació de Barcelona. “Abans es pensava que la cultura havia de quedar-se als nuclis urbans. Nosaltres pensem el contrari: que l’art, fet amb respecte pel medi ambient, pot viure perfectament a la natura”, argumenta Melero.
El 2003 arriba al Maresme
El Parc de la Serralada Litoral s’hi va incorporar l’any 2003 i ha anat guanyant protagonisme progressivament. Actualment, hi participen 15 municipis d’aquesta zona, bona part del Maresme, com ara Alella, Cabrera de Mar, Cabrils, Òrrius, Premià de Dalt, Teià, Tiana i Vilassar de Dalt. “No tots els municipis hi han participat sempre, perquè és una adhesió voluntària, però cada vegada som més a prop que hi siguin tots. El territori s’ho creu, i això és clau perquè funcioni”, celebra Melero.
El gruix de la programació es concentra entre la primavera i l’estiu. Tots els actes són gratuïts i estan pensats per a públics amplis, però sobretot per al familiar. La matinal al santuari de Sant Mateu de Premià de Dalt, celebrada a l’abril, n’és un exemple. De fet, les matinals són unes de les cites fixes més esperades d’aquest programa. Es tracta d’una jornada amb espectacles, tallers, música i activitats a l’aire lliure. A la de Premià de Dalt, detalla Melero, van assistir-hi unes 100 persones.
Qualitat i no quantitat
En aquest sentit, l’aforament és un dels trets diferencials del Viu el parc. Són actes de petit format, tant per respectar l’entorn natural com per mantenir l’essència d’aquesta programació. “El que busquem no és massificar el parc, sinó oferir experiències agradables i acollidores”, reflexiona Melero. “La gent respon bé quan ofereixes qualitat i activitats pensades per a cada públic”, afegeix.
Més enllà dels actes centrals, aquest festival també inclou un programa escolar adreçat a alumnes de 5è de primària, així com altres propostes com el Poesia als parcs, Parcs en concert o les passejades guiades de diumenge. Algunes activitats són itinerants i es programen a diferents punts perquè pugui gaudir-ne més públic. I tot i que les famílies amb infants són més nombroses, des de la Diputació també es busquen fórmules per atraure públic divers, especialment els joves. “Ens costa arribar als adolescents i joves, però hi estem treballant amb recitals de música indie i espectacles més pensats per a ells”, apunta Melero.
Amb una oferta variada, paisatges espectaculars i una filosofia clara de respecte pel medi ambient, el Viu el parc demostra que la cultura també pot tenir lloc a la natura, la qual pot ser més que un indret per passejar-hi. De fet, pot ser un escenari per emocionar-se, aprendre i compartir.