Termòmetre Escola Ítaca

Centres, sindicats i associacions de famílies alerten que s’arriba als 34 graus a les aules. Foto: Twitter/@dmassonister

L’onada de calor passa factura, també a les aules. Diverses veus de la comunitat educativa han fet un crit d’alerta per les altes temperatures als centres escolars a conseqüència de l’onada de calor i el fet que, majoritàriament, no disposaven de sistemes d’aire condicionat.

A les xarxes socials són múltiples les queixes dels centres, com l’escola Lavínia de Barcelona, que ha pujat un vídeo on es pot veure que el termòmetre arribava als 32,5 graus al migdia. Les AFA de diverses escoles de Barcelona, com l’escola Ítaca, l’escola Mas Casanovas, l’escola Congrés-Indians, l’escola Auró o l’escola Pau Casals, han penjat una foto dels termòmetres on es podia observar que s’havien assolit temperatures superiors als 30 graus a les aules, per sobre dels 27 graus de màxima que marca la llei. No disposen d’aparells d’aire condicionat ni ventiladors per afrontar la situació i reclamen una solució immediata al Departament d’Educació.

La reacció d’Educació

El Departament d’Educació ha reaccionat a les queixes recordant que pràcticament totes les escoles al juny fan jornada intensiva, alhora que ha subratllat que no entra dins dels seus plans tancar centres o reduir-ne l’horari més del que ja es fa. Alerta, en aquest sentit, que “no hi ha garanties” que els infants, sobretot els més vulnerables, estiguin millor al carrer o a casa que a l’escola i que, per tant, “les escoles i instituts han de complir amb la seva funció social”.

Alhora, recorda les “mesures preventives” que “tenen ja sobre la taula totes les escoles”, com ara abaixar persianes en hores directes de sol, potenciar la ventilació creuada, la hidratació constant o l’adequació d’espais polivalents per fer activitats substitutòries en hores de més calor.

Finalment, Educació afegeix que “l’emergència climàtica” fa que tots els centres de treball i “també les escoles” tinguin un “repte” per al futur proper, que és adaptar-se a les “freqüents” onades de calor.