Splau

El centre comercial Splau i una part de l’estadi perico pertanyen al Prat. Foto: Línia Cornellà

Les disputes frontereres no són només cosa dels estats. Els canvis en l’orografia o en l’urbanisme també afecten la delimitació territorial dels municipis. No solen ser grans conflictes, i a excepció d’alguns casos -com ara la separació de la Palma i Cervelló, resolta als tribunals recentment-, se solucionen d’una manera més prosaica. Hi ha qui diria que de forma avorrida o purament administrativa. En uns altres casos, com el que ens ocupa entre el Prat i Cornellà, la qüestió s’arrossega des de fa anys i, de cop i volta, treu el cap i torna a estar d’actualitat.

Estem parlant de la disputa dels terrenys de la plana del Galet, una zona de mig centenar d’hectàrees on hi ha el centre comercial Splau i el camp de l’Espanyol. Potser hi ha qui no ho sap, però bona part d’aquell complex lúdic-esportiu pertany territorialment al Prat. I des de fa uns anys Cornellà vol aconseguir el control de la zona, davant la negativa del Prat.

La qüestió es remunta a dècades enrere, quan hi havia un meandre que marcava una frontera natural entre els dos municipis i que amb els anys es va assecar per evitar inundacions. Aquesta modificació, però, no va venir acompanyada d’un canvi en les fronteres municipals.

Sigui com sigui, el 2007 els dos ajuntaments i la Generalitat van acordar crear la Comunitat de Municipis de la Plana del Galet, a fi de gestionar-ne els serveis i preparar-se per a l’aterratge de l’Espanyol i del centre comercial.

Unanimitat a Cornellà

En el Ple de Cornellà del mes de març es va aprovar per unanimitat una proposta per requerir a la Generalitat que resolgui aquesta disputa territorial. L’executiu català té competències a través de la Comissió de Delimitació Territorial, que és qui acaba donant llum verda als canvis en els termes municipals.

No és la primera vegada que Cornellà reclama els terrenys de la plana del Galet. Tanmateix, en aquesta ocasió el consistori cornellanenc avisa que podria interposar un contenciós administratiu si la Generalitat no es pronuncia sobre la seva proposta.

Així ho va anunciar Antonio Martínez Flor, tinent d’alcaldia de Cornellà, durant el debat de la proposta. Martínez va recordar que la Comissió de Delimitació Territorial no es va pronunciar el 2016 sobre proposta cornellanenca d’afegir a la ciutat els terrenys de l’Splau i el camp de l’Espanyol. En concret, Cornellà reclama tot l’Splau i una part del camp de l’Espanyol.

Una qüestió econòmica

I els motius tenen a veure amb el dia a dia d’aquella zona. La portaveu d’ERC al Ple de Cornellà, Raquel Albiol, ho va resumir molt gràficament. “Qui assumeix la gestió de la mobilitat, seguretat i neteja viària és el nostre municipi”. I és que tant l’Splau com el camp de futbol perico estan integrats a la trama urbana cornellanenca, malgrat no formar-ne part completament. A tot això se suma el fet que qui cobra els impostos municipals de l’Splau és el Prat, mentre que l’IBI de l’estadi se’l reparteixen entre els dos municipis. Cornellà hi veu un greuge, ja que és qui pateix setmanalment els problemes derivats de l’estadi.

Des de l’Ajuntament del Prat reafirmen la seva negativa a cedir aquests terrenys. De fet, no tot són flors i violes per al Prat, atès que desplaçar-hi la Policia Local suposa una despesa elevada. A més, tots els furts que es produeixen a l’Splau -a tres quilòmetres del nucli urbà pratenc- fan elevar l’índex delictiu a la ciutat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram