Mercat

En total són vuit els mercats de Barcelona que tenen amiant a la coberta. Foto: Blanca Blay/ACN

L’Ajuntament de Barcelona contractarà un servei extern per seguir monitorant els mercats on hi ha presència d’amiant. Així ho determina el concurs que dilluns passat feia públic el consistori de la capital catalana per valor de 88.000 euros anuals.

Segons informa l’ens públic, l’objectiu del servei és “la inspecció i el seguiment dels 14 mercats que tenen presència d’amiant a la coberta, als seus baixants o a altres elements susceptibles de contenir amiant”.

En aquest sentit, l’Ajuntament vol determinar l’estat de conservació dels objectes fets amb fibrociment i d’altres productes que puguin contenir amiant. L’objectiu últim és establir un pla de treball per a la reparació o substitució d’aquests elements.

Els mercats afectats

Tot i que el contracte inclou la inspecció general de tots els 39 mercats municipals de Barcelona, l’empresa que executi aquesta tasca haurà de posar especial èmfasi en els 14 equipaments en els quals ja s’ha detectat amiant. Es tracta de veure si el fibrociment està en estat de degradació, ja que d’aquest fet depèn que sigui nociu per a la salut.

Els mercats on hi ha amiant són el de la Mercè, l’Estrella, la Boqueria, Hostafrancs, Montserrat, les Corts, Lesseps i Galvany. En aquests vuit casos, entre els anys 2019 i 2020 es va detectar la presència del potencial material cancerigen en la coberta i en els baixants. Pel que fa als mercats de Sant Martí, Provençals, Besòs, Sant Gervasi, Horta i Felip II l’amiant només es troba en els baixants.