Pandèmia

Una de les conclusions a les quals es va arribar va ser la necessitat de confiar en la ciència. Foto: Hospital Clínic

Estàvem preparats per fer front a una pandèmia? Després de més de dos anys des que va començar la crisi sanitària, sembla que almenys podem respondre aquesta pregunta. No, no ho estàvem.

Així es va considerar en la trobada dels passats dies 5 i 6 de maig organitzada per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i en la qual experts de tot el món que s’han enfrontat a situacions com desastres nuclears, químics, volcans o virus van debatre sobre les mesures a adoptar de cara a les pròximes pandèmies.

Entre les conclusions a les quals es va arribar es va destacar la necessitat d’establir una forma diferent d’organització política mundial. Segons els experts, el món globalitzat viu una fragmentació de la governança que dificulta la resolució efectiva de les emergències sanitàries. Alhora, es va destacar la importància de confiar en la ciència, la recerca i la innovació per combatre les situacions de crisi.

Una crisi de confiança

Una altra de les lliçons que es va considerar comuna durant la trobada va ser “la necessitat de comprometre’s amb la comunitat i crear confiança en ella”. Així mateix, es va posar sobre la taula la importància de no centrar-ho tot en l’aspecte mèdic de la pandèmia i tenir en compte “l’impacte en la salut mental, la societat i l’economia”.

Finalment, durant la trobada es va reclamar que de cara al futur hi hagi protocols per a la “recollida i l’intercanvi de dades” que facilitin la intervenció en cas de crisi sanitària, i es va valorar com són d’importants “les xarxes de persones expertes disponibles que poden proporcionar un assessorament ràpid en crisis”.