Gent gran

El 2019 hi havia 334.000 persones grans vivint soles a Catalunya. Foto: Núria Torres/ACN

Fer-se gran no sempre és fàcil. Encara menys si la condició física abandona el cos. Però encara pot ser més difícil si s’ha d’afrontar aquest últim tram de la vida sense ningú al costat.

De les 786.000 persones que l’any 2019 vivien soles a Catalunya, 334.000, el 42,2%, tenien 65 anys o més. Així ho expressava l’Enquesta Contínua de Llars de 2019, que afegia que la majoria d’elles eren dones.

Més dades sobre la soledat en edats avançades, en aquest cas de l’enquesta Soledat i risc d’aïllament social en les persones grans de La Caixa (2019). De les persones de més de 65 anys, el 40% presentava solitud emocional i el 29% solitud social.

Les persones grans que viuen soles no sempre se senten soles. Així ho explica l’Observatori de la Soledat d’Amics de la Gent Gran, que, amb tot, alerta que per a algunes persones la soledat residencial és una situació sobrevinguda que respon a pèrdues, com la viduïtat o la marxa dels fills i, per tant, pot comportar un augment del risc, tant de patir soledat no desitjada com de trobar-se en situació d’aïllament social real.

És per tots aquests motius que la Diputació de Barcelona ha posat en marxa un programa pilot per a la detecció i atenció de la soledat no desitjada de les persones grans.

“L’objectiu és conèixer i acompanyar les persones grans que viuen soles i que es troben en situació d’aïllament social o de soledat no desitjada i vincular-les a recursos comunitaris”, expliquen des de l’ens territorial.

El programa, que porta per nom Nexes, atenció a la soledat no desitjada de les persones grans, consisteix a fer visites al domicili a persones que viuen soles.

Els educadors es desplacen a les llars de les persones més grans de 65 anys derivades des dels serveis socials bàsics o d’altres dispositius, així com als domicilis d’aquelles que tenen més de 75 anys, que també viuen soles i que no són usuàries de serveis socials.

A la regió metropolitana, el programa pilot s’ha posat en marxa el mes de juny als municipis de Mataró i Viladecans i està previst que finalitzi el pròxim novembre.

“Posteriorment, s’avaluarà aquesta prova pilot i es definirà el projecte definitiu que s’oferirà al conjunt de municipis de la província de Barcelona”, conclouen des de la Diputació.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram