Refugiats Ucraïna

Refugiats a les instal·lacions de la Universitat de Medicina i Veterinària de Lviv. Foto: Joan Mateu Parra/ACN

La situació que està vivint el poble ucraïnès manté en completa perplexitat, impotència i ràbia a milions de ciutadans. Aquesta impotència s’ha traduït en una allau de solidaritat als carrers i els punts de recollida establerts en cada municipi, alguns d’ells ja sobrepassats, no paren de rebre roba, menjar i medicaments, no sempre segurs. La gent continua volent contribuir amb els afectats per la invasió russa, però… quina és la millor manera d’ajudar Ucraïna ara mateix?

Segons insisteixen les organitzacions internacionals, sempre agraïdes per qualsevol iniciativa que pretengui col·laborar, és millor donar diners que material. Se n’està recollint molt, però requereix molts viatges a Ucraïna, amb el cost que això suposa. Les ONG, en canvi, treballen sobre el terreny. Són a Ucraïna i a les fronteres ajudant i rebre diners els suposa rebre ajuda d’una manera més ràpida, segura i directa per seguir les seves labors de solidaritat amb els afectats pel conflicte.

Vull fer una donació

Si vols fer una donació, sigui quina sigui la quantitat, voldràs assegurar-te que la teva ajuda arriba a bon port. Per això t’adjuntem a continuació una llista, facilitada per l’Ajuntament de Barcelona, amb les ONG que treballen ara mateix en el conflicte a Ucraïna.

  • Metges sense Fronteres. La seva prioritat és enviar kits per a víctimes massives als hospitals.
    Fer donació aquí
  • Metges del Món. Aporten subministrament de material de traumatologia i quirúrgic a ‘hospital de Severodonetsk i han enviat un equip de reforç per sumar-se als 90 voluntaris al terreny.
    Fer donació aquí
  • Fundació Save The Children. Des del 2014 treballa amb els nens i nenes més vulnerables a la regió del Donbass. Ara, 7,5 milions d’infants estan en perill a Ucraïna i els desplaçats fan front a condicions extremes on les temperatures estan per sota dels 0 °C.
    Fer donació aquí
  • Comitè Català per als Refugiats, Catalunya amb ACNUR. ACNUR ha lliurat el primer lot de material a Kryvyi Rig, al centre d’Ucraïna, i treballa per a la protecció i refugi a les fronteres d’Ucraïna amb Polònia, Romania, Moldàvia i Hongria.
    Fer donació aquí
  • UNICEF. UNICEF treballa per assegurar l’accés a l’aigua potable, lliurant subministraments de salut i d’higiene i prestant atenció psicosocial als nens i nenes que pateixen la guerra a Ucraïna.
    Fer donació aquí
  • Fundació Acció contra la Fam. L’equip d’Acció contra la Fam es prepara per intervenir en l’àmbit de la salut, la nutrició i cobrir les necessitats bàsiques de la població.
    Fer donació aquí
  • Creu Roja. La Creu Roja presta auxili i suport psicosocial a les persones afectades pel conflicte i assisteix a la població vícitima del conflicte quan la seguretat del voluntariat ho permet.
    Fer donació aquí
  • Farmamundi. Ha distribuït ajuda humanitària amb dos enviaments amb 4.700 kg de material sanitari i medicaments i també estan treballant amb una organització de dones a Ucraïna, entre altres projectes.
    Fer donació aquí
  • Comunitat de Sant’Egidio. Present a Ucraïna des de fa més de 30 anys i també als països fronterers, atenen les persones més vulnerables. A través de les seves comunitats, presten ajut d’emergència a les persones refugiades ucraïneses en trànsit i preparen l’acollida d’acord amb la seva experiència en corredors humanitaris. Igualment, acullen menors sols i d’orfenats a través d’una xarxa de famílies d’acollida.
    Fer donació aquí

“No tot serveix”

El Govern i les ONG recomanen canalitzar el material humanitari i les ajudes que es vulguin fer arribar als ciutadans ucraïnesos a través de canals oficials. Sostenen que la forma més “efectiva” és fer aportacions econòmiques a les entitats que treballen sobre el terreny, ja siguin catalanes o bé organismes multilaterals que ofereixen ajuda a la població afectada pel conflicte. Des de la Lafede recorden que l’impuls solidari ha de ser “eficaç” i que, malgrat que els ucraïnesos es trobin en un moment d’emergència, “no tot serveix”.

D’altra banda, l’entitat assenyala que “tot allò que es reculli” trigarà a arribar, i suposarà despeses afegides en un context “incert i d’alta volatilitat”. Per això, subratlla que sempre és més eficaç comprar tot el que calgui en els països més propers al conflicte, “per la rapidesa en detectar les necessitats de cada moment, perquè sortirà més barat, suposarà menys impacte ambiental i ajudarà les economies locals”.

Lafede també afirma que no és “recomanable” fer cas de crides per xarxes socials sense esbrinar què fa falta exactament, com i a qui faran arribar l’ajuda. Per això, insta els ciutadans que vulguin contribuir a posar-se en contacte amb les associacions de la comunitat ucraïnesa, o bé acudir directament als organismes internacionals i grans ONG d’acció humanitària que ja es troben desplegats sobre el terreny.

Medicaments segurs

En la mateixa línia s’ha expressat el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, que s’uneix a la crida d’altres institucions i ONG de l’àmbit farmacèutic, recomanant canalitzar totes les donacions i la solidaritat a través de circuits autoritzats.

Així, recorda que les donacions de medicaments han d’estar basades en les necessitats expressades per l’entitat receptora, figurar en la llista nacional de medicaments essencials, provenir d’una font fidedigna, ajustar-se a les normes de qualitat i no incloure medicaments que hagin sortit del circuit farmacèutic.

Per això, insisteix que Farmamundi ha posat a la disposició de tota la ciutadania un número de compte bancari perquè puguin realitzar donacions econòmiques i, d’aquesta forma, coordinar enviaments de medicaments i productes sanitaris.

Des d’aquesta ONG es recomana que els ciutadans no organitzin recollides de medicaments, ja que han de respondre a les necessitats de salut de la població receptora; provenir d’una font fidedigna i ajustar-se a les normes de qualitat i figurar en la llista nacional de medicaments essencials.

D’altra banda, no s’han de donar medicaments que hagin sortit del circuit farmacèutic i s’ha de garantir que tinguin una caducitat superior als 15 mesos i estar etiquetats en un idioma comprensible pels professionals de salut del país receptor. Finalment, els enviaments de medicaments han de complir amb la reglamentació internacional de transport de mercaderies i disposar de l’autorització d’exportació emesa per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

WhatsAppEmailXFacebookTelegram