Calor

Els refugis climàtics són indrets per protegir-se contra les onades de calor. Foto: Salvador Miret/ACN

A finals de segle, les temperatures estiuenques a Barcelona podrien superar els 47 graus en el pitjor dels escenaris i els 43 en el millor dels casos. Així ho considera l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que responsabilitza l’emissió dels gasos contaminants d’efecte hivernacle i la gran quantitat d’asfalt que hi ha a la ciutat d’aquest fenomen. La situació, en menor mesura, és la mateixa a la resta de municipis metropolitans.

És per aquest motiu que des de fa temps, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) treballa en la transformació de l’espai urbà per poder fer que els municipis que conformen el territori tingui més refugis climàtics.

Es tracta de zones en les quals, mitjançant la presència d’aigua o d’ombres, es poden reduir significativament els graus centígrads, fent que les persones vulnerables als cops de calor puguin fugir de les altes temperatures.

És en aquest marc que l’AMB ha anunciat que durà a terme un estudi per mirar d’implementar refugis climàtics en cinc dels seus municipis.

Set refugis

El projecte que té un valor superior als 24.000 euros es posarà en marxa a Barberà, Sant Feliu, Viladecans, Badia i Sant Andreu de la Barca.

D’aquesta manera, a Barberà es reurbanitzarà el tram lateral de la carretera de Barcelona (N-150) entre la ronda de Ca n’Amiguet i la via de Sant Oleguer. A Sant Feliu de Llobregat es crearà un refugi climàtic per mitigar els efectes de les onades de calor a la plaça Dicià, per una banda, i es pacificarà l’espai intern de la ciutat amb la urbanització del carrer Girona. Pel que fa a Sant Andreu de la Barca hi haurà una renaturalització del Parc Central.

Així, a Badia es crearà un refugi al Parc de les Illes Balears i finalment, a Viladecans, on com a Sant Feliu hi haurà dos refugis, es naturalitzarà la plaça Saint Herblain i es reformarà la plaça de les 13 roses.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram