Pisos de lloguer social

Tot i la caiguda de la construcció de pisos, Barcelona encara és la ciutat on més es construeix. Foto: Carola López/ACN

Catalunya està recuperant les xifres d’edificació que tenia abans de la pandèmia. El 2022 el nombre de metres quadrats en els quals hi havia previsió de construir immobles va créixer un 4% en comparació el 2021, segons dades del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Pel que fa als habitatges de nova creació, es van projectar 15.358 pisos el 2022, un 5,29% més que el 2021.

Amb tot, no podem parlar de la mateixa tendència si ens referim a Barcelona. A la capital catalana, la xifra de nous habitatges va caure l’any passat un 48%, fins als 1.454.

Tot i la caiguda en el nombre d’habitatges construïts l’any passat, Barcelona encara lidera el rànquing català en nombre de nous habitatges. Per darrere de la capital hi ha diverses poblacions de la seva corona metropolitana, com Badalona, Terrassa, Vilanova i la Geltrú i l’Hospitalet de Llobregat. “Hi ha molt poc sòl lliure i haurem de començar a pensar com el teixit urbà es manté, reforma i rehabilita, haurem de reforçar la rehabilitació d’edificis i espai públic”, ha recomanat el degà del COAC, Guim Costa, en una compareixença aquest dimarts.

“Fa un temps que estem veient que Barcelona és un continu debat”, ha assenyalat el degà. “Està repensant-se des de fa un temps i això està afectant”, ha reconegut per afegir que “el que està clar és que d’un any per l’altre Barcelona ha patit una disminució en els metres quadrats”.