Carla Simón

L’Acadèmia del Cinema Català ha certificat l’èxit d”Alcarràs’ i l’ha coronada com a millor pel·lícula de l’any. Foto: Jordi Borràs/ACN

L’Acadèmia del Cinema Català ha certificat l’èxit d’Alcarràs i l’ha coronada com a millor pel·lícula de l’any als Premis Gaudí. La cinta de Carla Simón ha estat la guanyadora d’una nit en la que també s’ha emportat l’estatueta a millor direcció, guió original, direcció de producció i el Premi del Públic.

El protagonisme l’ha compartit amb Pacifiction, d’Albert Serra, que ha recollit el Gaudí a millor pel·lícula en llengua no catalana, a més del de direcció artística i fotografia. Un año, una noche s’ha erigit amb cinc guardons, entre ells, el de millor muntatge i guió adaptat. El palmarès també ha fet espai per a Suro, amb la millor direcció novella per Mikel Gurrea i distincions per als seus protagonistes, Vicky Luengo i Pol López.

5 estatuetes

Amb 14 nominacions, l’aval d’un 2022 de premis i èxit de taquilla, Alcarràs partia com a favorita de la nit i ha acabat fent bons els pronòstics. Fent de profeta a casa, la segona cinta de Carla Simón ha fet pujar els responsables d’aquest cant a la terra fins a cinc vegades a l’escenari de la sala oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

“Ho tenen fotut”

La directora ha repetit, així, l’èxit de la seva primera pel·lícula, Estiu 1993, que també va brillar amb llum pròpia a la 10a cerimònia. En recollir un dels grans premis de la nit, el de millor guió, Simón ha dedicat les distincions als pagesos de les terres de ponent, que “persisteixen, són tossuts i valents” per continuar cultivant la terra en família, l’ofici “més vell del món”. “Ho tenen fotut, per això us demanem que compreu fruita i productes de proximitat i a les autoritats, us demanem que reguleu els preus de la fruita”, ha defensat Simón. De la seva banda, Arnau Vilaró –coguionista del film- ha celebrat el cinema com una cosa “màgica” que permet inventar “històries i mons diferents” i “connectar amb els orígens”.

Homenatge a Villaronga

La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, ha reivindicat el llegat d’Agustí Villaronga en el discurs de la 15a gala dels Premis Gaudí. Per Colell, s’ha mort “un dels grans, el més gran no només del cinema català, sinó europeu i en majúscules”, una afirmació que ha posat el públic dempeus i aplaudint durant més d’un minut.

El vicepresident de l’entitat, Carlos R. Ríos, ha pres llavors el relleu per reclamar que el cinema català no només visqui premis, sinó que continuï treballant per “cultivar l’imaginari audiovisual d’un país”. “S’ha de cuidar, adobar i allunyar-nos de monocultius i latifundis”, ha insistit.

En un any d’una “bona collita” per al cinema al país, en què les pel·lícules s’han internacionalitzat “com mai”, des de l’Acadèmia han reivindicat la necessària “simbiosi” de les produccions per fer que el cinema independent català “realci la veu al món” i el comercial “reforci la indústria”. “El públic ha de tenir tot tipus de cinema català i en català al seu abast”, ha afegit Ríos.

Un any més, la gala ha servit per reivindicar un 2% del pressupost dedicat a la cultura i una TV3 “pal de paller” i amb els mitjans per encapçalar els projectes que s’impulsin. Alhora, han demanat l’aprovació dels pressupostos. “No pot ser que per una autopista no ens posem d’acord”, ha afirmat Colell, entre aplaudiments d’Aragonès i Iceta, que es trobaven a la platea. “Visca el cinema català i l’Agustí Villaronga, allà on sigui”, ha conclòs.