Semàfor

A Barcelona hi ha 1.798 cruïlles semaforitzades. Foto: Nerea Colomé i Raquel Navarro/ACN

L’Ajuntament de Barcelona podria canviar els semàfors els pròxims anys. Així es desprèn del concurs que ha fet públic el consistori i mitjançant el qual vol millorar “la regulació semafòrica” de les cruïlles de la ciutat.

A la capital catalana hi ha 1.798 cruïlles amb semàfors. El projecte del consistori, valorat en 42.000 euros i que tindrà una durada de tres mesos, implica que l’empresa guanyadora dugui a terme un estudi de les cruïlles per identificar quins canvis en els semàfors poden fer augmentar la seguretat viària i quins optimitzen el pas de vianants, bicicletes, transport públic o vehicles privats.

Les mesures

L’Ajuntament ha planificat quatre possibles canvis que es derivaran de l’estudi encarregat. El primer serà modificar els temps que duren els semàfors. El segon suposarà canviar algun element de la instal·lació existent, com per exemple desplaçar una columna amb tots els seus elements o substituir una columna per un bàcul. Ambdós tipus de canvis no implicaran modificacions en el funcionament dels semàfors.

Sí que significaran canvis més agressius la resta de millores. Així, el consistori planteja “afegir semàfors per a autobusos i programar-los convenientment, i modificar la instal·lació existent per permetre o prohibir un determinat moviment”.

A més, l’Ajuntament es planteja introduir elements com punts de mesura, panells d’informació variable o càmeres de supervisió del trànsit.