Alumnes aula

Cambray defensa el protocol perquè garanteix presencialitat i ofereix “doble capa” de protecció. Foto: Albert Lijarcio/ACN

El Departament d’Educació permetrà que professors de secundària facin classe a primària si és necessari per cobrir les baixes per la covid. La conselleria prepara una resolució perquè això sigui possible, que podria estar a punt en unes 48 hores, segons ha explicat el conseller d’Educació, Josep González Cambray, a Catalunya Ràdio.

A Catalunya hi ha actualment gairebé 100.000 alumnes en quarantena, sense comptar els docents aïllats per covid. Es tracta d’una xifra que no s’havia assolit en cap altra onada de la pandèmia. De fet, en nou dies, Educació ha nomenat més de 8.000 substituts.

Cambray ha defensat el protocol que s’aplica a les escoles perquè garanteix màxima presencialitat i ofereix una “doble capa” de protecció. Tot i això, ha reconegut “disfuncions”. Ha negat, però, que comporti discriminacions entre els alumnes. El conseller ha recordat que es tracta d’un protocol sanitari i no educatiu i ha assegurat que l’objectiu sempre ha estat protegir la salut de la comunitat educativa i fer-ho amb la màxima presencialitat.

Sense perill de tancament

El conseller ha reconegut que el moment actual és complicat i que està provocant “tensió” als centres educatius, però ha negat que hi hagi descontrol. Ha augurat que a finals de la setmana vinent es podria arribar al màxim d’incidència i començar a baixar. En tot cas, ha asseverat que no perilla el manteniment de les escoles obertes.

Ha reconegut que si es confinessin els grups des del primer positiu la gestió seria més fàcil i, per això, ha defensat no fer-ho, o fer-ho a partir de cinc casos, pel que fa a infantil i primària. Però ha reconegut que tot plegat suposa una “sobrecàrrega” en la gestió als centres educatius.

Cambray ha defensat també que Catalunya és l’única comunitat que fa tests d’antígens als contactes quan hi ha un positiu a la classe. Ha explicat que això està permetent detectar molts asimptomàtics, persones que durant els pròxims tres mesos no s’hauran de confinar perquè es consideraran immunitzades.

Sobre això, ha apuntat que el virus s’haurà de passar tant sí com no i ha reconegut que el fet que la simptomatologia sigui més baixa en els infants ha tingut pes a l’hora de decidir els protocols i garantir la màxima presencialitat.

Nega discriminacions

D’altra banda, ha negat que el protocol impliqui una discriminació per als alumnes segons el seu estat vacunal, com sostenen un grup de famílies que han anunciat una demanda contra el Departament. Ha defensat que el que es fa és aplicar un protocol sanitari, que és d’obligat compliment, i ha insistit que el fet que un no vacunat hagi de fer quarantena és per protecció seva, “però sobretot per a la resta de companys”.

En tot cas, ha fet una crida a la vacunació, ja que ha defensat que, si bé no és una garantia contra el contagi, sí que ho és pel que fa que el virus passi de forma més lleu.

2.759 nomenaments

Per la seva banda, la directora general de Professorat, Dolors Collell, ha negat les xifres d’USTEC, que afirma que un 30% dels nomenaments de professors queden sense cobrir. En declaracions a TV3, ha assegurat que, si alguna baixa queda sense cobrir a través del nomenament, continuen les gestions per cobrir-la i, en tot cas, torna a sortir la plaça l’endemà. Collell ha explicat que els nomenaments diaris es mantindran fins que les xifres indiquin que és necessari.

Ha respost a la concertada que no és possible autoritzar que alumnes d’últim curs de carrera puguin donar classe i ha recordat que Salut ha pogut fer servir aquesta figura perquè tenia base jurídica per fer-ho. Tant ella com Cambray han dit, però, que s’estan fent totes les flexibilitzacions possibles per garantir cobrir totes les baixes curtes.

Aquesta setmana, Educació ha fet 2.759 nomenaments: 945 dilluns, 1.108 dimarts i 706 dimecres. Així, des del 7 de gener fins aquest dimecres se n’han fet 8.020. Pel que fa a la distribució territorial, on més se n’han fet és als serveis territorials del Vallès Occidental (370), seguits dels del Maresme-Vallès Oriental (365), Girona (336), Baix Llobregat (324), Barcelona Comarques (302), Consorci d’Educació de Barcelona (267), Tarragona (259), Lleida (217), Catalunya Central (215) i Terres de l’Ebre (104).