Metges en hospital

Setze persones han ingressat a l’hospital i dues ja han estat donades d’alta. Foto: Pexels

Salut Pública està investigant un brot de legionel·losi que s’ha produït a Montmeló i Montornès del Vallès (Vallès Oriental) en les dues darreres setmanes. Fins ara s’han detectat 26 casos, que van començar a tenir símptomes entre el 5 i el 15 de novembre. Un total de 16 persones han necessitat ingrés hospitalari, de les quals dues ja han estat donades d’alta. Els afectats són 19 homes i 7 dones d’entre 37 i 92 anys i tots els casos han tingut exposició als municipis de Montmeló o Montornès del Vallès.

La legionel·losi es contagia per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols i les persones amb més risc són les fumadores, les que pateixen malalties cròniques que afecten el sistema immunitari i les d’edat avançada.

Segons explica Salut en un comunicat, els casos s’han declarat entre el dilluns 15 i aquest dijous, a partir de la consulta a urgències hospitalària o ambulatòria i confirmació del diagnòstic. Salut no descarta que puguin aparèixer més afectats en els pròxims dies, ja que el període d’incubació de la malaltia pot ser fins a catorze dies.

Els símptomes

La legionel·losi és una malaltia d’origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. No es transmet d’una persona a una altra, sinó que es contrau en inhalar vapor d’aigua o aerosols. Segons la web Canal Salut, té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, que pot ser greu i fins i tot mortal.

La febre de Pontiac, cursa lleu i es manifesta amb febre, mal de cap, dolors musculars i cansament. Alguns pacients també presenten dolor toràcic, diarrea i vòmits. Els símptomes de la malaltia del legionari, en canvi, són similars als d’altres tipus de pneumònia. Els més freqüents són: dolor toràcic, tos seca, febre, malestar general, mal de cap, calfreds, diarrea i nàusees.

El període d’incubació (interval des de la infecció fins a l’aparició dels símptomes) pot oscil·lar entre dos i deu dies, tot i que acostuma a ser de cinc a sis dies.

Salut informa que es pot beure sense perill l’aigua d’abastament públic, tant de casa com de les fonts públiques. També es pot fer servir l’aigua de l’aixeta per a la higiene personal i per cuinar.

La font del brot

La investigació epidemiològica i l’ambiental sobre la font d’infecció del brot s’han iniciat al mateix dia que s’ha declarat el brot i s’ha recollit la informació necessària per delimitar on aquestes persones s’han pogut contagiar. També s’han inspeccionat les instal·lacions de risc dels dos municipis, com ara industrials de torres de refrigeració d’aigua, i s’hi han recollit mostres d’aigua per analitzar-les.

Com a mesura cautelar, s’ha ordenat la neteja i desinfecció de xoc de tots els circuits implicats en la investigació des del moment que s’ha començat a inspecció. També s’han reforçat les activitats de vigilància epidemiològica i d’investigació ambiental i s’ha informat tots els centres hospitalaris de la zona així com els centres d’atenció primària (CAP).

El Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i Vallès Oriental i el Servei de Salut Pública del Vallès Oriental de la Subdirecció Regional de Salut Pública a Barcelona estan investigant el brot, en col·laboració amb els ajuntaments de Montmeló i Montornès del Vallès.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram