Sequeres

Un estudi determina que passejar pel bosc rebaixa els nivells d’estrès. Foto: CREAF

Els boscos són el pulmó de la terra. Aquesta frase, que s’ensenya als infants a les escoles, no deixa de ser menys certa per més cops que es repeteixi. Les masses forestals juguen un paper clau en la mitigació del canvi climàtic, perquè s’encarreguen de capturar el diòxid de carboni de l’atmosfera que emetem els humans i retenir-lo durant molt de temps.

Dit això, la següent pregunta és més que pertinent: els boscos catalans estan preparats pel canvi climàtic? La resposta, a més de ser complexa, no es pot concloure amb un sí o un no.

Gràcies a una investigació del CREAF que ha permès generar mapes d’alta resolució de l’arbrat de Catalunya, s’ha pogut saber que els boscos metropolitans mantenen tant carboni segrestat com les emissions de 8 mesos dels seus habitants. Aquest indicador posa en relació la quantitat de bosc d’un determinat territori i la densitat de població. Així, un bosc capaç d’emmagatzemar i retenir CO₂ durant més anys desenvolupa millor aquesta funció mitigadora.

Expressat d’una altra manera, i en paraules de l’investigador del CREAF Jordi Vayreda, “uns boscos ben gestionats han de mantenir no només la seva capacitat com a embornal de CO₂, sinó també retenir-lo durant el màxim de temps possible per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic”.

Malauradament, no totes les zones forestals tenen la mateixa capacitat d’emmagatzemar diòxid de carboni. En aquest sentit, la regió metropolitana té els boscos sotmesos a més pressió. Segons expliquen des del CREAF, “els estocs de carboni dels boscos del Pallars Sobirà equivalen a 291 anys de les seves emissions, i en el cas de l’Alta Ribagorça, a 129 anys. En canvi, en altres comarques com el Pla d’Urgell o el Barcelonès es corresponen a molt menys d’un any d’emissions”.

La importància en la salut mental

Els boscos no només segresten i emmagatzemen CO₂, també són fonamentals en la preservació de la biodiversitat i, tal com demostra un altre estudi recent del CREAF, tenen propietats terapèutiques.

Així, el centre de recerca, conjuntament amb altres organismes d’investigació, ha descobert que passejar pel bosc és beneficiós per a la salut mental. Concretament, té impacte en “l’evolució del cortisol, l’hormona de l’estrès i altres biomarcadors”, expliquen des de la recerca.

Aquesta investigació, que es va dur a terme amb voluntaris, ha demostrat que caminar durant 8 hores en un bosc d’alzines mediterrànies redueix la concentració de cortisol. “Això prova que aquestes passejades pel bosc tenen un efecte fisiològic i psicològic en diferents biomarcadors i proporcionen dades rellevants en aquest camp de recerca tant per a la comunitat científica com mèdica”, afirmen des del CREAF.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram