Sequeres

Alguns boscos ja presenten evidències de les fortes sequeres de la primavera i l’estiu. Foto: CREAF

L’any 2021 pot ser un any complicat per als boscos catalans. Sobretot per als boscos del litoral i prelitoral central del país, que es veuran afectats per les fortes sequeres. Així ho determina el Centre de recerca ecològica CREAF.

“Si bé el 2020 va ser un any bo per als boscos de Catalunya a causa de les pluges abundants, les perspectives per al 2021 no són les mateixes”, afirmen des de l’organisme.

En part, aquest fenomen és conseqüència d’una primavera i un estiu molt secs a tot el territori i de l’onada de calor de l’agost. Així, en zones on hi ha hagut “fortes anomalies de precipitació és on hi ha més probabilitats que apareguin símptomes del decaïment del bosc”.

D’aquesta manera, segons apunten des del CREAF, si tenim en compte les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, podem predir que aquest any la situació podria ser més greu al litoral i prelitoral central i nord i part de la Catalunya central.

“Tot fa pensar que aquesta serà una campanya molt intensa, en la qual registrarem moltes hectàrees afectades per sequera”, explica l’experta del centre de recerca Mireia Banqué.

Una solució transitòria

Les sequeres ja s’estan veient en alguns dels boscos del litoral central. Amb tot, el CREAF assenyala que, “si a partir d’ara plou, les precipitacions podrien esmorteir una mica la situació o fins i tot evitar-la en altres llocs”.

És una solució transitòria que no amaga el veritable problema que pateixen les zones forestals del país. Jordi Vayreda, investigador del CREAF, alerta que “el canvi climàtic està donant lloc a fenòmens climàtics cada vegada més extrems, la qual cosa fa preveure que les afectacions siguin cada vegada més greus i que colpegin fins i tot els boscos més mediterranis i més ben adaptats a la sequera”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram