Turistes a les Rambles

El moviment veïnal critica l’Ajuntament de Barcelona per promoure el turisme sostenible en un context de massificació. Foto: Carola López/ACN

Els turistes tornen a Barcelona i, per tant, tornen els debats sobre l’impacte del sector a la ciutat. Tot i la reactivació d’aquest àmbit econòmic, ja fa temps que l’Ajuntament treballa per aconseguir un “turisme sostenible i responsable”. És aquí on s’emmarca el Compromís per a la Sostenibilitat Turística Barcelona Biosphere que va presentar-se el 2019 i que ara, segons ha pogut saber el Línia, entra en una nova fase.

Aquesta iniciativa consisteix a entregar un segell a totes aquelles empreses o actors dedicats al turisme que siguin sostenibles. Així mateix, l’Ajuntament de la ciutat ha anunciat que assessorarà els organismes que vulguin el certificat sobre com fer-ho per obtenir-lo.

Tal com explica la documentació, el projecte, que suposarà una inversió per un valor estimat de més de 400.000 euros, està destinat a agències de viatges, allotjaments turístics, platges, transports i restaurants. Així, segons l’Ajuntament barceloní, l’objectiu és que aquests agents incorporin “criteris de sostenibilitat econòmica, cultural, social i ambiental” en el desenvolupament de les seves activitats.

Hi veuen ‘green washing’

Amb tot, des dels moviments veïnals consideren que el projecte és el que es defineix com a green washing, és a dir, utilitzar el màrqueting per promoure la percepció que el turisme és respectuós amb el medi ambient, quan en realitat no ho és.

Això és el que considera Daniel Pardo, de l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT), que afegeix que l’etiqueta que impulsa l’Ajuntament és “poc fiable”. “El que no es pot pretendre, en un context com el barceloní, és que un negoci sigui sostenible, perquè el conjunt no ho és per la pressió que pateix la ciutat”, afirma.

Per a ell, actualment hi ha una sobrecàrrega turística a la ciutat. “No és una qüestió de qualitat sinó de quantitat de turisme, i el que cal fer és reduir la quantitat de turisme i la dependència de la ciutat respecte d’aquest sector”, assenyala.

Segons el seu parer, quan la ciutat no estigui massificada “podrem entrar a dir si una pràctica turística o una altra és més justa o respectuosa”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram