Pagesos

El projecte està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i la Unió de Pagesos. Foto: Ajuntament de Barcelona

L’alimentació saludable i de proximitat està en auge. Malgrat això, en ciutats com Barcelona no sempre hi ha una oferta prou gran per atendre aquesta forma de consumir aliments.

És per aquest motiu que l’Ajuntament de Barcelona i la Unió de Pagesos han decidit impulsar una prova pilot que té per objectiu acostar els petits productors d’aliments a la capital catalana. Sota el títol de Terra Pagesa, el projecte farà que 16 productors distribueixin les seves fruites i verdures directament a set comerciants de sis mercats de la ciutat.

La iniciativa s’emmarca en el programa de Barcelona com a capital mundial de l’alimentació sostenible. Segons explica el consistori, Terra Pagesa vol “fomentar que la ciutat pugui facilitar i enfortir el teixit de productors i productores locals que fan venda de proximitat, tot apostant per un canvi de model alimentari, el suport al comerç de barri, la qualitat alimentària, la garantia de l’origen dels productes i la sostenibilitat ambiental i territorial”.

La prova durarà tres mesos i, un cop s’acabi, es preveu desenvolupar el projecte durant l’any 2022 al Biomarket de Mercabarna, aprofitant el centenar de productors de la Unió de Pagesos que s’han mostrat interessats a participar-hi.

De tot el territori a la capital

Tot i que encara no s’han definit els 16 productors i els sis mercats que integren la prova pilot, sí que s’ha donat a conèixer que entre els pagesos que en formen part n’hi ha de les Terres de l’Ebre, Lleida, la Noguera o el Priorat. Així mateix, també hi ha productors de la regió metropolitana de municipis com Torrelles de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Boi, Castellbisbal o Palafolls.

D’altra banda, els comerços on es podran trobar els productes ecològics són el Mercat de Sants, el Mercat de la Concepció, el Mercat d’Horta, el Mercat de la llibertat i l’Economat Social de Sants.