Diversitat funcional

Les persones amb diversitat funcional denuncien que no se’ls permet banyar-se si hi ha una mica d’onades. Foto: Síndic de Barcelona

Banyar-se a les platges de Barcelona és un acte senzill. Més enllà d’algunes restriccions, l’activitat d’oci s’ha mantingut quasi inalterable tot i la pandèmia. És una activitat senzilla sempre que no parlem de persones amb diversitat funcional.

Tal com denuncia la Comissió de platges per a persones amb diversitat funcional, des de fa dos estius es vulnera el dret d’anar a la platja de la ciutadania amb mobilitat reduïda.

Va ser el 2020 quan, segons informa la Sindicatura de Greuges de Barcelona, es van començar a rebre queixes. Aquestes van ressorgir el març d’enguany en publicar-se el nou contracte de servei públic per donar suport al bany de les persones amb discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona. En aquell contracte, valorat en 356.000 euros, no s’incorporaven les demandes de la Comissió de platges.

Dues platges menys

Des de la Sindicatura de Barcelona expliquen que “anteriorment s’oferia el servei de bany assistit a quatre platges barcelonines: Fòrum, Llevant, Icària i Barceloneta”. Amb tot, des de l’estiu de l’any 2020, tal com es recull en el contracte de l’Ajuntament de Barcelona, només hi ha dues platges habilitades per a persones amb diversitat funcional: el Fòrum i Icària.

D’altra banda, els col·lectius en defensa dels drets de les persones amb mobilitat reduïda també denuncien una situació de discriminació pel que fa al límit d’aforament de 4 persones dins l’aigua a la platja d’Icària i de 2 persones a la platja del Fòrum. “Si la població en general pot banyar-se de manera normal sempre que respecti la distància de seguretat, per què nosaltres tenim límit d’aforament en el bany?”, es pregunten des de la Comissió.

Més queixes

La pèrdua de dues platges habilitades per banyar-se no és l’únic element que ha posat en peu de guerra el col·lectiu de persones amb diversitat funcional. Segons expliquen, se’ls pot negar el bany amb bandera verda si es considera que hi ha una mica d’onades. Abans aquesta prohibició només es duia a terme si hi havia bandera groga.

A més, la Sindicatura ha rebut queixes sobre un altre fet. Els col·lectius de persones amb mobilitat reduïda expliquen que estan obligats a anar amb un acompanyant a la platja. “El servei de bany assistit a les platges no té gaire sentit si ens obliga a les persones amb diversitat funcional a anar acompanyades”, conclouen les queixes ciutadanes.

La resposta de l’Ajuntament

Davant les queixes, el consistori barceloní ha assegurat que la pèrdua de punts de bany el 2020 va ser a conseqüència del temporal Glòria i la crisi sanitària de la Covid-19.

“Afegeix que en aquest 2021, tenint en compte que encara estem sota els efectes de la pandèmia, han seguit les mateixes mesures que van establir-se l’estiu anterior”, expliquen des de la Sindicatura de Barcelona.

Així mateix, l’Ajuntament assenyala que el servei de bany per a persones amb mobilitat reduïda es presta sota la supervisió del personal tècnic, però sense contacte directe, amb un aforament limitat de l’àrea a quinze persones exclusivament. “Es manté la cita prèvia i es recomana venir amb un assistent personal, però això no s’estableix com a obligatori”, diu el consistori.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram