Sense llar

El 30% de les persones sense llar tenen addiccions. Foto: Albert Cadanet/ACN

Les persones sense llar de Barcelona i la rodalia que consumeixen drogues il·legals o alcohol tindran a la seva disposició, d’aquí a poc menys de mig any, un espai d’acollida adaptat a les seves necessitats. Així ho ha anunciat l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que ha presentat el projecte a través del portal de contractació pública de Catalunya.

El projecte, que tindrà un cost de 2,8 milions d’euros, serà adjudicat a una empresa externa que, en paraules de la mateixa agència, haurà de “donar resposta a la situació de les persones sense llar i amb addiccions i iniciar un procés d’inclusió social, tot permetent el consum de drogues, incloent-hi l’alcohol, sempre en el marc de programes de reducció de danys”.

Així mateix, el centre haurà d’oferir “espais per a activitats comunes i habitacions per al descans, preferentment individuals amb bany, amb possibilitat d’habitacions per a parelles”. En total hi haurà 50 places, de les quals el 50% hauran de ser per a dones. “Caldrà tenir espais a l’aire lliure que permetin les activitats de jardineria o hort”, afegeixen des de l’ASPB.

Una visió no punitiva

Molts recursos per a persones sense llar no permeten l’entrada dels usuaris si consumeixen drogues o alcohol. Tanmateix, segons dades de la Fundació Arrels, les addiccions són una constant al carrer. En total, un 30% de les persones sense llar tenen problemes amb les drogues. D’aquestes, el 13% consumeixen alcohol, el 12% altres drogues i el 4% ambdues.

És per aquest motiu que la iniciativa es presenta com un projecte certament innovador emparentat amb altres que hi ha a la ciutat com Metzineres, un centre per a dones de carrer drogodependents on poden consumir substàncies il·legals. D’aquesta manera, l’empresa responsable del centre haurà de tenir protocols per a la supervisió de les persones que prenguin drogues injectades i inhalades, alhora que haurà d’establir un programa per als usuaris alcohòlics i per al consum de metadona.