D’esquerra a dreta, Muñoz, Garcés i Vinardell. Foto: Ajuntament de Barberà del Vallès
A Catalunya, un 47% de la població utilitza el castellà com a llengua habitual i, de fet, un 40% dels catalans se senten identificats amb aquest idioma, davant d’un 33% que fan servir el català com a llengua habitual i d’un 30% que s’hi identifiquen. Així ho mostra la darrera enquesta d’usos lingüístics, publicada per la Generalitat a mitjans de febrer, que fa palesa una situació de retrocés del català, que el 2003 era la llengua habitual del 46% de la població i amb la qual s’identificava el 44%.
En aquest context, l’Ajuntament de Barberà del Vallès ha decidit mostrar el seu compromís amb l’impuls de la llengua catalana i ha creat la Regidoria de Política Lingüística.
“És una aposta clara per la defensa i la promoció del català com a eina de cohesió i d’identitat”, diu l’alcalde
Segons detallen des del consistori, aquesta nova regidoria “té l’objectiu d’impulsar la normalització del català, de fomentar la seva promoció en tots els àmbits i de garantir l’accés a la formació en llengua catalana per a tota la ciutadania”. Està liderada per la regidora Gemma Vinardell, en coordinació amb el 5è tinent d’alcaldia, Joan Muñoz, i es tracta d’una de les poques regidories del país dedicades al català. La més propera és la de la veïna Sant Cugat.
“Part fonamental del patrimoni”
Algunes de les accions que es promouran des d’aquesta regidoria seran l’organització de cursos de formació per a persones adultes i nouvingudes, així com la dinamització d’activitats culturals en llengua catalana. També vetllarà per l’aplicació del català en l’acció de govern a la ciutat i en l’administració municipal, així com en tots els espais de relacions socials de Barberà, tenint en compte que el castellà acostuma a ser l’idioma més utilitzat per una part destacable de la ciutadania.
Per a l’alcalde, Xavier Garcés, aquest pas “és una aposta clara per la defensa i la promoció del català com a eina de cohesió i d’identitat”. Per això ha celebrat la creació de la regidoria, com també ha fet Vinardell, que assegura que “el català és una part fonamental del patrimoni” i que “cal continuar treballant per fomentar-ne l’ús i garantir-ne l’aprenentatge”.