Pacient asma

Les persones amb asma tenen un 21% més de probabilitats de patir obesitat. Foto: Miquel Codolar/ACN

Les persones amb asma tenen més risc de patir obesitat en el futur. Això és el que ha determinat un estudi internacional liderat per un centre de recerca barceloní. Es tracta de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i la investigació ha aparegut a la revista Thorax.

Segons l’estudi, que s’ha fet amb una mostra de més de 8.700 pacients d’Europa i d’Austràlia, el risc d’obesitat és “més gran entre pacients amb asma no al·lèrgica, amb un major temps de malaltia o en tractament amb corticoesteroides”.

La investigació s’ha dut a terme durant més de 20 anys, concretament entre el 1990 i el 2014, quan es van recollir dades en intervals de 10 anys. “Entre el primer i el segon seguiment, el 14,6% dels participants no asmàtics van desenvolupar obesitat, mentre que el percentatge va augmentar fins al 16,9% entre els participants asmàtics”, afirmen des de l’ISGlobal.

La diferència entre els dos grups es va fer més evident quan l’equip de recerca la va traduir en un risc relatiu que tenia en compte el paper d’altres factors, com el tabaquisme, i va veure que les persones asmàtiques tenien “un 21% més de risc de patir obesitat en comparació amb els no asmàtics”.

Així mateix, l’ISGlobal afegeix que les persones asmàtiques amb major durada de la malaltia tenien un 32% més de risc d’obesitat que les de menor durada, i les que tenien asma no al·lèrgica un 47% més de risc que les que presentaven asma al·lèrgica.

Encara no hi ha explicacions

La relació entre obesitat i asma és ben coneguda. De fet, l’ISGlobal explica que ja hi ha diversos estudis que mostren que ambdues malalties comparteixen alguns factors de risc socioeconòmics, conductuals i ambientals que poden portar a desenvolupar-les. Alhora, algunes recerques anteriors assenyalen que l’obesitat pot provocar asma, però segons l’institut, “la relació inversa no havia rebut gaire atenció fins fa poc”.

Tot i que no s’han pogut concloure els motius que relacionen asma i obesitat, la investigació ha arribat a una conclusió interessant. “Una possible explicació de l’augment de pes associat a l’asma podria ser la reducció de l’activitat física en els pacients asmàtics. No obstant això, els nostres resultats no donen suport a aquesta hipòtesi, ja que els nivells d’activitat física en el nostre estudi no van afectar l’associació observada”, diuen des de l’ISGlobal.