Realitat virtual

Els futurs tècnics aprenen amb un simulador fidedigne del metro. Foto: TMB

Arreglar un vagó o una via avariada no és cosa senzilla. Tampoc ho és formar al personal que s’encarrega d’aquesta tasca. Tal com afirmen des de TMB, solucionar les incidències “resulta molt complex si s’ha de retirar un tren del servei per fer les proves i pràctiques, o si aquestes s’han de portar a terme en horari nocturn i alterant calendaris de feina”.

És per aquest motiu que el nou sistema de realitat virtual implementat per TMB pot ser una gran ajuda per dur a terme aquesta feina. Es tracta d’un simulador que recrea diferents encreuaments del metro de Barcelona. “De fet, els túnels que es reprodueixen són els mateixos que es trobaran els tècnics d’operació de línies automàtiques en el seu dia a dia si han d’enfrontar-se a alguna incidència”, afirmen des de l’organisme del transport.

D’aquesta manera, els escenaris virtuals que s’utilitzen durant la formació són totalment fidels als reals i “els formadors que guien els alumnes poden ajustar cada exercici a les necessitats del moment”.

Aquesta iniciativa sembla treta d’un videojoc i, en realitat, té lògica, ja que l’empresa que facilita la tecnologia a TMB és Save Games Studio, una firma especialitzada en el desenvolupament d’aplicacions i videojocs.

També un robot

No és l’única innovació que recentment ha donat a conèixer TMB. L’autoritat del transport metropolità té en marxa un projecte en què un robot s’encarrega de recórrer les vies de tren per determinar-ne l’estat.

El robot, anomenat Felix, elabora perfils dels desviaments de les vies cada 2 mil·límetres amb un sistema làser. “Posteriorment, un programa de postprocessat permet fer-ne una reconstrucció en 3D i extreure’n els paràmetres geomètrics que indiquen l’estat de conservació del canvi de vies”, expliquen des de TMB.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram