Enric Llorca

Enric Llorca va renunciar a l’alcaldia de Sant Andreu el juliol passat. Foto: Arxiu

L’exalcalde de Sant Andreu de la Barca Enric Llorca hauria cobrat 86.511 euros de forma irregular per assistir als òrgans col·legiats de l’Ajuntament entre el 2015 i el 2020, tal com va avançar divendres Nació Digital i com indica un informe de l’Oficina Antifrau de Catalunya al qual ha tingut accés el Línia. El socialista, que va ser batlle durant 26 anys, cobrava més que la resta de regidors per aquestes assistències, cosa que, segons Antifrau, “no s’ajusta a dret”. Ara, l’organisme insta l’Ajuntament a iniciar “un procediment de revisió d’ofici” i “un procediment de reintegrament de les quantitats satisfetes indegudament”. Aquest dilluns a les set del vespre hi ha convocat un ple extraordinari per tractar aquesta qüestió.

L’informe d’Antifrau també assenyala com a irregularitat el fet que cinc regidors del govern amb dedicació exclusiva s’acollissin al conveni col·lectiu dels treballadors de l’Ajuntament, que “en cap cas els és aplicable”, i cobressin, per tant, les pagues de puntualitat i productivitat. Es tracta dels tinents d’alcalde Juan Pablo Beas i Montserrat Tobella, l’exregidora Eva Prim i el regidor Luis Oulego (tots quatre del PSC), i de la regidora de Cs Saray Cantero. En aquest cas, Antifrau també insta l’Ajuntament a revisar i recuperar els pagaments que s’haurien fet de forma indeguda, tot i que no n’ha pogut concretar la quantitat.

Fem Sant Andreu (ERC i Vecinos por el Cambio) va portar al Ple les possibles irregularitats en les retribucions de Llorca i alguns regidors de govern per primer cop el novembre de 2020. Arran d’això, i després que un informe de la Diputació de Barcelona donés la raó al partit de l’oposició, finalment, en un Ple celebrat el desembre de 2020, les retribucions de Llorca per assistir als òrgans col·legiats es van rebaixar (per igualar-les a les de la resta dels regidors) i el sou dels regidors amb dedicació exclusiva va quedar congelat. El març de 2021, però, Fem va denunciar el cas a Antifrau perquè considerava que, a més de revertir la situació, s’havien de retornar els diners que s’haurien cobrat indegudament.

Llorca va renunciar al seu càrrec a la Diputació –n’era el delegat de Salut Pública i Consum– l’abril de l’any passat i va deixar l’alcaldia el mes de juliol, en tots dos casos al·legant motius personals. Qui va agafar el seu relleu al consistori va ser Ana Alba, que de moment no s’ha pronunciat sobre l’informe d’Antifrau i ho farà al Ple d’aquesta tarda. Fonts del govern municipal han dit a aquest mitjà que “l’Ajuntament obrirà un expedient perquè el consell assessor de la Generalitat, l’òrgan competent, es pronunciï sobre el cas”. En aquest sentit, afirmen que Antifrau “no té competència” per demanar que es retornin els diners.

Fem Sant Andreu denuncia a Antifrau les retribucions del govern local

Enric Llorca deixa l’alcaldia de Sant Andreu després de 26 anys