Educació medi ambient

Fa més de 30 anys que l’AMB ofereix educació mediambiental. Foto: AMB

Podria semblar que el respecte pel medi ambient és quelcom nou. Semblaria que la crisi climàtica ha fet que molts tinguin un interès sobtat per preservar la natura. De totes maneres, des de fa temps l’esforç institucional per donar a conèixer les virtuts de la sostenibilitat i de l’ecologisme són notables. Almenys, en organismes com l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) fa més de 30 anys que es treballa per millorar l’educació per a la sostenibilitat al territori.

Va ser tres dècades enrere quan es va posar en marxa el Programa metropolità d’educació per a la sostenibilitat. Més tard, la iniciativa es convertiria en l’Escola ens visita, en què els centres educatius visitaven les instal·lacions de residus metropolitans.

A partir del 2014, aquests projectes es van unir en el programa Compartim un futur. Segons explica l’autoritat metropolitana, “es tracta d’un programa amb una oferta molt àmplia d’activitats per a un públic de formació reglada, des de segon cicle d’educació infantil fins a graus universitaris, i per a un públic adult i familiar”.

El passat 20 de juny, l’AMB va anunciar que renovaria el projecte fins al 2024 per un valor de gairebé 3,2 milions d’euros. D’aquesta manera, una empresa externa a l’administració s’encarregarà de guiar les activitats en educació ambiental per a diferents tipus de públic, incloent-hi “l’elaboració de noves activitats i de recursos educatius i de difusió associats a aquestes, a més de tasques d’avaluació i de coordinació”. A més, la iniciativa haurà d’estar actualitzada pel que fa al punt de vista tecnològic.

Així, les visites, tallers o itineraris s’emmarcaran en els sis eixos temàtics vertebradors del programa, que seran l’energia i el canvi climàtic, els recursos i els residus, el cicle de l’aigua, la salut ambiental, la mobilitat sostenible, el territori, l’ecologia i la biodiversitat.