Joves en un botellot

Els joves van valorar positivament la prova pilot de mediació de conflictes de l’Ajuntament de Barcelona durant la nit. Foto: Eli Don/ACN

Botellots, inseguretat per a les dones, brutícia o soroll. La nit barcelonina genera molèsties i debat. És per aquest motiu que, des de fa més d’un any, l’Ajuntament de la capital catalana i les forces de l’ordre de la ciutat han posat en marxa l’anomenada Taula ciutadana per una nit cívica i segura, que el passat mes de març va celebrar la seva segona reunió.

Va ser aleshores quan el consistori va anunciar els resultats d’una prova pilot al carrer de Pere IV que s’estava fent des de l’estiu passat. Es tracta d’una iniciativa en la qual es van gestionar, a través del diàleg i la mediació, “conflictes de baixa i mitjana intensitat en la franja de la nit i matinada dels caps de setmana derivats de l’activitat de l’oci nocturn a l’espai públic”.

Segons expliquen des de l’Ajuntament, “els resultats de la prova van ser valorats de forma molt positiva pels diferents actors de l’administració, com els tècnics, els cossos de seguretat i els serveis de neteja, així com pels referents de locals i també pels propis joves amb els que es va intervenir”.

És per aquest motiu que es vol estendre el servei de mediació a tota la ciutat. Un extrem que confirma la documentació del nou projecte que ha fet públic el consistori.

Valorada en més de 78.000 euros, aquesta iniciativa reclutarà un equip format per quatre persones que hauran de dur a terme una tasca informativa “a través de la conscienciació social, l’empatia, l’assertivitat, el vincle i les relacions interpersonals” i que haurà d’intervenir directament en els conflictes que sorgeixin durant la nit.

El mapa del conflicte

La documentació del projecte no especifica exactament en quins barris o districtes es duran a terme les actuacions. Això respon al fet que, en una primera fase, l’equip de mediació farà un mapatge de les zones on hi ha més conflictes durant la nit. Així, durant la primera fase del projecte, els mediadors faran una feina d’observació per establir quins llocs necessiten més atenció.

Segons explica l’Ajuntament, es recolliran dades que permetin “identificar les diferents problemàtiques i la fase de l’escalada del conflicte” per conèixer com poden evolucionar de cara al futur.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram