Terrassa a Barcelona

Fins a finals de març, 2.786 negocis van demanar mantenir de forma definitiva la terrassa ampliada. Foto: Carles Martín/ACN

Amb la pandèmia, els carrers de Barcelona es van omplir de terrasses. L’Ajuntament va permetre que els bars i restaurants poguessin utilitzar la via pública per posar-hi taules i cadires per dos motius: evitar contagis i dinamitzar un sector fortament colpejat per la crisi sanitària.

Ara, segons publica El Periódico amb dades del Gremi de Restauració, molt poques d’aquelles terrasses s’han quedat a la via pública. Així, el consistori de la capital catalana ha denegat fins ara set de cada deu peticions per consolidar les terrasses ampliades de forma extraordinària durant la pandèmia.

La mateixa informació apunta que l’Ajuntament només porta tramitades el 55% de les sol·licituds rebudes de bars i restaurants. Concretament, fins a finals de març, 2.786 negocis van demanar mantenir de forma definitiva la terrassa ampliada, ja fos en vorera o calçada. D’aquestes sol·licituds, els districtes n’han tombat 1.075 i n’han aprovat 459. És a dir, n’hi ha 1.252 encara pendents de resoldre.

Tot això fa que només unes poques terrasses disposin avui dia dels nous prototips homologats per a les terrasses en calçada en substitució dels blocs de formigó grocs o pivots. I és que mentre no es resolen les peticions, els bars i restaurants mantenen les terrasses ampliades amb aquests elements provisionals de separació dels cotxes.

En paral·lel, el gremi està gestionant centenars de recursos contra les terrasses denegades i opina que el procés és “un desastre i un despropòsit”.

A principis de juny, el director de l’entitat, Roger Pallarols, ja va advertir en declaracions a l’ACN que l’Ajuntament estava anant cap a una “denegació massiva” de les terrasses ampliades durant la pandèmia. Els restauradors van poder presentar el tràmit fins al 31 de març i les peticions van començar a analitzar-se a partir de l’abril.

Segons dades municipals, de forma excepcional es van atorgar 3.618 ampliacions de terrassa de bars i restaurants, de les quals 1.483 són en calçada i 2.135 són en vorera.