Bitllets euro

Els destinataris seran joves d’entre 18 i 35 anys, amb rendes anuals inferiors a 23.725 euros. Foto: Arxiu

El govern espanyol  ha fet públic aquesta setmana que pretén destinar 200 milions d’euros anuals a un ajut de 250 euros al mes per al lloguer dels joves. Així ho anunciava aquest passat dimarts des de Sevilla el mateix president, Pedro Sánchez. La nova Llei d’Habitatge que el govern central aprovarà amb els nous Pressupostos Generals de l’Estat inclourà aquest ‘xec jove’ d’habitatge, dotat amb 250 euros mensuals durant dos anys per als beneficiaris, que pretén “reduir l’edat d’emancipació tan insuportablement alta al nostre país perquè els joves puguin accedir a un habitatge digne amb el suport i l’ajuda de l’administració general de l’Estat”.

L’objectiu és equiparar l’edat d’emancipació a la mitjana europea, que es troba en els 26 anys. Però la posada en marxa de l’ajuda no serà immediata. Primer, cal que s’aprovin els Pressupostos i, després, cal un “desenvolupament reglamentari” per formalitzar aquest “xec”. I tampoc hi podrà accedir tothom, sigui quina sigui la seva condició. Qui podrà sol·licitar exactament aquesta ajuda quan entri en vigor?

Els beneficiaris

De moment se sap, tal com concretava la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que els destinataris seran joves d’entre 18 i 35 anys, amb rendes anuals inferiors a 23.725 euros. A més, en el cas de les famílies més vulnerables, aquesta ajuda podria completar-se amb ajudes directes al lloguer de fins al 40% de la renda. El que encara no s’ha concretat és si hi haurà limitacions quan dos o més beneficiaris potencials de l’ajuda siguin convivents.

En una entrevista aquest passat dimecres al matí a Onda Cero, Sánchez concretava que aquesta ajuda al lloguer dels joves tindria un total d’entre 40.000 i 50.000 beneficiaris al conjunt de l’Estat espanyol.

A més, la titular de Transports xifrava en 150.000 els pisos de grans propietaris que són persones jurídiques i que es podrien veure obligats a rebaixar preus als llogaters. Amb tot, Sánchez afirmava que la llei estatal d’habitatge pactada entre PSOE i Unides Podem no fa un “intervencionisme radical” i enviava un “missatge de tranquil·litat” als propietaris. La titular de Transports insistia, en aquest sentit, que Espanya seguirà sent “atractiva” per als inversors.