Cartell vaga 28 octubre funcionaris

Treball ha establert els serveis mínims que garantirà el sector públic. Foto: Twitter/@cosMaresme

La Taula Sindical de Catalunya (IAC, CGT, CNT, CO, SO i CoBas) ha convocat una vaga general de funcionaris aquest pròxim dijous, 28 d’octubre, per reclamar més estabilitat laboral pels treballadors de l’Administració Pública. Es manifestaran contra el decret llei presentat pel llavors ministre Miquel Iceta, que preveu unes oposicions que, segons els sindicats, poden derivar en “l’ERO més gran de la història”

Els convocants pronostiquen que l’aturada tindrà “força seguiment”, tot i que algunes organitzacions majoritàries estan titllant la vaga “d’il·legal”. L’organització defensa que és totalment legítima perquè hi ha una convocatòria estatal, autonòmica i s’ha fet el preavís que pertocava.

Per afrontar la jornada, que preveu també una manifestació des de la plaça Urquinaona a Barcelona, Treball ha establert els serveis mínims que garantirà el sector públic durant una vaga que afectarà molts sectors, com l’educació, la sanitat, el transport i els mitjans de comunicació públics.

Els serveis mínims

Escoles i instituts

Amb motiu de la vaga, les escoles i instituts comptaran amb un 50% dels seus docents en el cas d’infantil i primària (dos professors per cada quatre classes). A secundària, hi haurà un professor per cada tres classes. I a les llars d’infants i centres d’educació especial es garanteix el 50% de la plantilla, com als menjadors i les extraescolars. Durant l’aturada, per tant, s’hauran d’ajuntar grups escolars, fet que podria dificultar l’activitat lectiva.

Transport públic

Treball fixa en el 85% el servei que han de garantir les operadores de transport Renfe, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), així com els serveis funeraris públics.

CAP i hospitals

La Generalitat garanteix que els serveis d’urgències funcionaran amb normalitat, així com les unitats especials, les operacions quirúrgiques que no es puguin ajornar, els tractaments com la radioteràpia i la quimioteràpia en situacions de necessitat vital i l’atenció a malalts de covid i la vacunació.

Als Centres d’Atenció Primària (CAP) també es garanteix l’assistència urgent. La resta de servei es cobrirà amb un mínim del 25% de la plantilla.

El reclam de la vaga

Els sindicats han fet una crida a tots els treballadors públics a sumar-se a les protestes i a seguir la vaga per aconseguir canvis en el text legislatiu que s’està tramitant. Tal com està plantejat, el decret llei presentat pel llavors ministre Miquel Iceta tira endavant amb unes oposicions que els sindicats creuen que poden derivar en “l’ERO més gran de la història”. Ara mateix, hi ha més de 100.000 treballadors interins de les administracions públiques catalanes.

La proposta de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) passa per parlar “d’estabilitzar persones i no places” i per rebutjar qualsevol mena d’oposició d’ingrés lliure, que podria perjudicar els treballadors temporals, molts dels quals són dones d’edat avançada i amb càrregues familiars.

El sindicat també critica que l’administració no admeti el “frau de llei” que ha comès durant any amb els treballadors interins i inclogui indemnitzacions de 20 dies per any treballat amb un límit de 12 mesos per al personal temporal que no aconsegueixi una plaça en una oposició.

Un dels sectors amb més temporalitat -70%- és el de la sanitat. Segons ha recordat Jesús Frías, portaveu nacional de CATAC-CTS a l’Institut Català de Salut (ICS), només hi ha un 34% de personal fix. Les oposicions del 2018 per a metges i infermeres encara no s’han resolt del tot, cosa que deixa el sector sanitari amb una “precarietat màxima”, segons Frias. 

Un altre dels sectors amb alta temporalitat és el de l’ensenyament, amb un 40% d’eventualitat a les escoles i instituts. Tal com estan plantejades les proves, “qui no es presenti aniria al carrer sense indemnització” i qui ho faci, però no obtingui la nota mínima, seria acomiadat cobrant una compensació amb la possibilitat de continuar a borses de substitució com les que s’han habilitat pels docents, però “perdent tota l’antiguitat” i sense la possibilitat de reclamar per frau de llei, ha explicat Iolanda Segura, portaveu d’Ustec-Stes.

En aquest sentit, la IAC reclama un concurs de mèrits restringit per a tots els interins que faci 3 anys que són a l’administració i que “si queden persones a qui no se’ls hi pot donar una solució, es busqui un altre mecanisme per fer-les fixes”.

“La solució no pot ser fer-los fora”, insisteix el portaveu nacional de la IAC, David Caño, recordant que els treballadors interins “fa anys que sostenen els serveis públics d’aquest país”. Per tot plegat, el sindicat ha fet una crida a tots els treballadors públics –inclosos fundacions i consorcis- a fer vaga: “És ara que hem de cridar que les que hi som ens quedem”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram