Persones sense llar

L’últim recompte d’Arrels es va fer el novembre amb el toc de queda. Foto: Albert Alexandre

500 voluntaris van recórrer els carrers de Barcelona la mitjanit d’ahir dijous per saber quantes persones viuen a la intempèrie. El recompte, organitzat per Arrels, és el segon que l’organització d’ajuda a les persones sense llar fa en els últims sis mesos. La darrera ocasió va ser el 26 de novembre i, a causa del toc de queda per la Covid-19, Arrels no va poder fer una anàlisi acurada de la situació de pobresa a la via pública.

A més de comptar quantes persones viuen als carrers de la capital catalana, aquesta iniciativa també vol saber quina és la situació de salut i seguretat dels que no tenen sostre. És per això que els voluntaris fan una enquesta a les persones que dormen al ras si aquestes ho accepten.

VACUNA I CARRER
El recompte d’aquest dijous coincideix amb l’inici de la vacunació de persones sense llar que està duent a terme la mateixa organització a la parròquia de Santa Anna de Barcelona.

Es calcula que als carrers de la ciutat hi ha unes 1.200 persones que viuen al ras. Ho fan en condicions de molta vulnerabilitat i sovint combinen la seva situació de sensellarisme amb malalties cròniques i patologies respiratòries.

És per aquest motiu que en aquest últim recompte es va incloure una pregunta sobre l’opinió d’aquestes persones sobre la vacuna. Arrels expressa, a més, la seva preocupació pel fet que moltes persones que viuen al carrer no tinguin accés al vaccí.

ALTRES EXPERIÈNCIES
Barcelona va ser pionera en els recomptes de persones sense sostre, però en els darrers temps s’han vist iniciatives similars a altres indrets de l’àrea metropolitana. L’últim cas va ser a l’Hospitalet, on 170 persones van recórrer els carrers del municipi a finals de maig i es van comptabilitzar 92 persones dormint al carrer.