Estiu

Foto: Pexels

Ja ha passat més d’un any des que va néixer el diari metropolità Línia. I ara, durant l’agost, la seva redacció fem una aturada per tornar el setembre amb més i millor periodisme de proximitat. Ha estat un any intens, durant el qual el digital ha refermat la seva presència en el panorama informatiu metropolità. Gràcies a reportatges en profunditat, columnes d’opinió amb veus de primer nivell i entrevistes a personalitats centrals de l’àmbit metropolità, el diari Línia ha contribuït a generar un espai de debat pausat i que faltava a Catalunya.

Per tot això, ara que abaixem el ritme hem volgut mirar enrere i fer una recopilació d’algunes de les peces més destacades que hem publicat durant aquest any llarg, perquè els nostres lectors i les nostres lectores puguin gaudir-ne els dies d’estiu. Ja sigui llegint per primer cop els continguts que a continuació detallem o tornant-los a assaborir amb més temps. Aquesta és la nostra proposta de 31 lectures d’estiu, una per a cada dia d’aquest mes d’agost:

1. Colau: “Situar-se en l’anticolauisme és una feblesa”

Entrevista a l’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’AMB, on denuncia que la seva figura ha estat víctima d’una campanya de desprestigi finançada.

2. “Cap mare deixaria a un fill enterrar la seva vida al mar”: el perillós viatge del Marroc a Barcelona

Seguim els passos de l’Oualid, que va marxar del Marroc quan tenia 16 anys i avui dia, després de moltes dificultats, viu a Montgat amb la seva parella.

3. Tercer mandat? Junts ho impedirem

Neus Munté assegura en aquest article d’opinió que “Barcelona no es pot permetre quatre anys més de degradació, contaminació, inseguretat, brutícia i congestió”.

4. Javier Pérez Andújar: “El cinturó roig s’ha convertit en una joguina per als polítics”

Entrevista a l’escriptor originari de Sant Adrià de Besòs, en què, com sempre, demostra el seu humor irreverent, el seu esperit crític i el seu coneixement de la cultura tant clàssica com popular.

5. Onades de calor i d’hipocresia

L’ambientòleg, doctor en Ciències del Mar i membre de l’Observatori Crític del Canvi Climàtic Marc Cerdà critica les lleis climàtiques per ser poc efectives i poc ambicioses políticament.

6. Política i salut mental: un binomi d’alt risc

Parlem amb diferents personalitats polítiques per entendre com afecta la seva vida personal la sobreexposició als mitjans, la impossibilitat de la conciliació familiar o la por d’equivocar-se.

7. Els animals no són un caprici”: quan l’estiu és sinònim de més abandonaments

L’arribada de l’estiu comporta un augment dels abandonaments d’animals de companyia. Les entitats recorden que les mascotes no són un regal.

8. En Valerià Pujol i els alumnes fracassats

Xavier Godàs reflexiona sobre educació, fracàs escolar i la importància de dotar el sistema d’ensenyament de bons docents.

9. Xavier Marcé: “El model turístic de Barcelona d’avui no és tornar al 2019”

Entrevista al regidor de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, en la qual reflexiona sobre el model de turisme que ha de tenir la capital catalana.

10. L’urbanisme que ve: buscant l’equilibri

Ajuntem l’arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona, la presidenta de la demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes i un arquitecte independent per parlar d’urbanisme i metròpoli.

11. Per un transport públic lliure de violències sexuals i LGTBI-fòbiques

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, parla sobre les situacions d’assetjament sexual i altres formes de violència vers les dones als espais públics.

12. Els vaixells de la discòrdia: cal limitar els creuers a Barcelona?

Analitzem un dels temes que ha marcat l’agenda política de la ciutat de Barcelona. Amb la tornada del turisme han tornat els creuers i, de nou, els debats encesos.

13. Periodistes còmplices de ciutat

“Cal reivindicar el periodisme de proximitat com a servei públic; no donar-lo per descomptat”, escriu Oriol Lladó en aquesta columna d’opinió.

14. Per què les dones no es fan policies?

Intentem entendre per què els estereotips ens han fet veure la professió de policia com una cosa reservada als homes.

15. Així actuen els grups antiavortistes i d’ultradreta internacionals a Barcelona

Les organitzacions en defensa dels drets sexuals i reproductius denuncien la persecució dels grups d’ultradreta antiavortistes. Analitzem qui són i qui hi ha al darrere.

16. Els dos anys de les víctimes més grans

Com han afrontat la pandèmia les persones d’edat avançada? Mort, tristesa i soledat: les tres paraules guia per recórrer els dos darrers anys de covid viscuts per les persones grans.

17. En risc d’extinció: crit d’alerta per la manca de relleu a la pagesia metropolitana

La manca de relleu generacional a la pagesia i la duresa de l’ofici atien la por a l’abandonament dels camps de cultiu.

18. Neus Ballús: “Vinc d’un entorn en què somiar ser cineasta no era possible”

Entrevistem la directora vallesana guanyadora del Premi Gaudí a la millor pel·lícula pel seu llargmetratge Sis dies corrents.

19. Ultradreta: laboratori Badalona

L’exalcaldessa de Badalona i diputada de la CUP-Guanyem, Dolors Sabater, reflexiona sobre com la política de Xavier García Albiol ha suposat l’entrada de l’extrema dreta a Badalona.

20. La vida amb 47 cromosomes

Tot i que la síndrome de Down és una de les discapacitats més visibilitzades, encara hi ha molt a fer per a la inclusió social d’aquestes persones.

21. La metròpoli perd la seva fe en els déus

La irrupció de noves religions i espiritualitats o els escàndols de les institucions catòliques han fet que l’Església perdi el seu poder hegemònic.

22. De les Tres Torres a Ciutat Meridiana: així està el pati

David Fernàndez reflexiona sobre les desigualtats que es viuen a la metròpoli i sobre com aquestes són la porta d’entrada de l’extrema dreta.

23. Kiko Amat: “A l’extraradi tens el pitjor de les ciutats i el pitjor dels pobles”

Parlem amb l’escriptor sobre què vol dir viure a l’extraradi, com era la seva infantesa o com va descobrir que volia dedicar-se a aquest ofici.

24. Orgullosament de la metròpoli: cultura d’extraradi

Les artistes de les ciutats de la rodalia es reivindiquen. Un reportatge amb les veus de Queralt Lahoz, Carol Rodríguez i Lil Russia.

25. Barraques al cor

Montserrat Tura reflexiona sobre com donar sortida a cada una de les problemàtiques socials que s’acumulen en un barri de barraques.

26. Sense cames

El columnista Víctor Porres reivindica la tasca que fan els altres en benefici nostre i critica la poca visibilitat i reconeixement que tenen.

27. I després de la política local… què?

Parlem amb set expolítics locals de l’àrea metropolitana per saber què va significar per a ells deixar la política i per descobrir com és la vida lluny del poder municipal.

28. Jaume Collboni: “Puc concitar una majoria àmplia a Barcelona més enllà de la ideologia política”

El primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona es reivindica com el millor candidat que pot presentar el PSC a Barcelona.

29. “En sortireu per la xemeneia”: recuperant la memòria de Mauthausen, alliberat avui fa 77 anys

Uns 7.500 espanyols van ser deportats al camp nazi i la majoria hi van morir. Els seus fills i nets s’esforcen per recuperar la seva memòria.

30. I si les dones volguéssim ser invisibles?

La columnista Susana Pérez analitza per què, tot i que són la meitat de la població, les dones tenen una presència molt menor que els homes en l’esfera pública.

31. Tecnologies de vigilància km 0

Ens preguntem per què el nombre de càmeres de videovigilància ha crescut exponencialment a la regió metropolitana en els darrers 20 anys.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram