Incendi

El pla contra els incendis afecta les zones amb més superfície forestal de la metròpoli. Foto: Gemma Sànchez/ACN

Semblaria que ara que arriba el fred, ja no cal pensar en els incendis de l’estiu. Malgrat això i com molts experts assenyalen, els focs que cada any es produeixen quan les temperatures augmenten, es comencen a prevenir durant la tardor i l’hivern.

És per aquest motiu que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha anunciat que posarà en marxa el Programa metropolità d’actuacions forestals (PMAF), dotat amb un pressupost de 400.000 euros anuals, i que està orientat a “fer tasques de manteniment abans de l’època de màxim risc d’incendi forestal, entre els anys 2023 i 2024”.

Segons expliquen des de l’organisme metropolità, “el canvi climàtic i la magnitud de la massa forestal existent fan necessari abordar la lluita contra els incendis amb visió metropolitana”.

Així mateix, entre les accions concretes del pla, s’espera que es duguin a terme arranjament de camins forestals, millores en la col·locació de rampes per a la sortida de fauna si hi ha un foc, la creació i manteniment de les franges de protecció i actuacions per millorar els dipòsits d’aigua per apagar incendis.

La inversió suposar una intervenció en els següents 25 municipis: Badalona, Barberà del Vallès, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Gavà, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Pallejà, el Papiol, la Palma de Cervelló, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat i Viladecans.

Com es pot veure en la llista, queden excloses del pla la ciutat de Barcelona i l’àmbit de Collserola. Això es deu al fet que aquestes zones tenen un tractament específic pel que fa a la gestió i els pressupostos contra els incendis. “Només s’han considerat els municipis amb més superfície forestal”, afirmen des de l’AMB.