L’Ajuntament de Parets del Vallès acaba d’adjudicar el projecte de recuperació social, ecològica i paisatgística del riu Tenes a l’estudi Martí Franch Arquitectura del Paisatge, equip que pot fer molt bona feina perquè ens consta que ha participat en projectes molt integradors del paisatge, com és la recuperació de la platja del Castell a Palamós o la recuperació del Cap de Creus, entre molts d’altres.

Ara aquest arquitecte ha de presentar tres propostes per procedir a iniciar el procés de participació ciutadana per escollir la millor i seguidament redactar el projecte. La previsió és fer-ho al més aviat possible per veure si al març poguéssim tenir ja la proposta que ha de donar lloc al projecte que s’esculli. Esperem poder fer-ho ben aviat. Sempre hem pensat que el projecte ha de ser viu com ho és el riu i anar integrant en la mesura del possible tot l’entorn.

L’encàrrec preveu un àmbit més gran que el mateix àmbit del riu, així com una passera a la dreta del camp de futbol que pugui servir de connexió amb la zona industrial i també de punt d’observació. El projecte vol recollir les zones de l’entorn del riu des del camp de futbol i la petanca fins a la zona dels pavellons, la verneda de Can Isidre Coix i el bosc de les taules.

Ens consta que aquest estudi d’Arquitectura del Paisatge és un equip poc intervencionista que procura que cada una de les actuacions impacti el mínim en l’entorn. Això és una garantia que les coses poden evolucionar sent molt respectuosos amb el medi ambient.

Buscarem la col·laboració, com no pot ser d’altra manera, de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), del Consorci del Besòs Tordera i també del sector industrial. Volem que el projecte sigui un projecte de tots i en la mesura que puguin facin aportacions tant tècniques com econòmiques. També tenim previst posar-ho en coneixement dels municipis veïns tant de Mollet com de Lliçà de Vall perquè es puguin lligar actuacions quan ho creguin oportú. Buscarem i hem de trobar la màxima col·laboració institucional i civil.

Actualment s’estan fent actuacions al riu tant per part de l’Ajuntament com per part de l’ACA que ja van en aquest sentit, aprofitant que estem a la tardor i la majoria d’espècies estan hivernant. Des del pont de Francesc Macià fins al pont de la Man. L’ACA està tallant i arrencant la canya americana al marge dret a fi d’eliminar en la mesura que es pugui aquesta espècie invasora. Tot això ho porta a terme l’empresa Naturalea, que és una de les millors empreses mediambientals de Catalunya. Des del pont indicat fins a Lliçà, un equip de tres persones contractades per l’Ajuntament està tallant la canya americana i netejant el riu de residus sòlids, que n’hi ha molts. Esperem que aquesta feina pugui seguir tot l’any vinent.

Treure les canyes és bàsic fins i tot pel risc d’inundacions. També aprofitem per retirar residus. Val a dir que n’hi ha molts. No ens podem creure que algunes persones es pensin que el riu és un abocador. Ens preguntem què pensa el seu cap si és que va més enllà de poder aguantar una gorra quan llencen runa, plàstics o un pneumàtic a la llera del riu. S’ha de ser molt poc conscient i molt poca cosa per adoptar aquesta conducta quan hi ha una deixalleria a escassos 500 metres.

Per fi al riu potser li ha arribat l’hora de ser recuperat. L’any 1962, quan els aiguats de Sabadell i Terrassa es van desbordar abastament i la Confederació Hidrogràfica (l’equivalent avui a l’ACA) va procedir a canalitzar el riu tal com està ara, la canalització, per sort, es va fer amb talussos de terres i no de formigó. Per això la integració serà més fàcil i de més qualitat.

El Consorci del Besòs Tordera ha fet una gran feina recuperant l’aigua, fet que ara ja trobem normal. Encara recordem com baixava l’aigua els anys 70: era una veritable claveguera.

Tots aquests passos que es van fent a poc a poc ens portaran a gaudir del riu com hauria d’haver estat sempre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram