La col·lecció El Cercle de Viena acaba de publicar “Un amic de Kafka i altres contes”, d’Isaac Bashevis Singer, escriptor jueu en llengua ídix (jiddisch), Premi Nobel de Literatura l’any 1978. Un seguit de relats curts que són una delícia, un rere l’altre. El retrat d’una societat, les comunitats jueves de l’Europa de l’est, en un moment de grans canvis, a principis del segle XX, quan la modernitat començava a tenyir fins i tot les societats mes tancades i tradicionals. Personatges peculiars i sorprenents de tota mena.

En el conte que dona títol al volum, un suposat amic de Franz Kafka el recorda i ens explica una anècdota: Kafka volia ser jueu, però no sabia com. Volia viure, però tampoc no sabia com. Una vegada li vaig dir: “Franz, ets jove, fes el que fem tots”. Jo coneixia un prostíbul a Praga, i el vaig convèncer d’anar-hi amb mi. Encara era verge. M’estimo més no parlar de la noia amb la que estava promès. Kafka estava fins al coll de fang burgès. Els jueus del seu cercle tenien una meta: convertir-se en gentils, i no pas gentils xecs, sinó gentils alemanys. En resum, que el vaig convèncer que m’hi acompanyés. El vaig conduir a un carreró fosc del gueto vell, on hi havia el bordell, i vam pujar els graons costeruts. Vaig obrir la porta i l’escena semblava preparada: les meuques, els macarres, els clients, la madame. Mai no oblidaré aquell moment. Kafka es va posar a tremolar i em va estirar la màniga. Després va girar cua i va córrer escales avall tan de pressa que vaig tenir por que es trenqués una cama. Un cop al carrer, es va aturar i va vomitar com una criatura.

No sé què hi ha de veritat en aquesta història, però jo tampoc no em podré treure mai més del cap la imatge de Kafka fugint del bordell escales avall…

Aquesta i moltes altres històries sorprenents, molt ben escrites i molt ben traduïdes, són en aquest llibre divertit que us recomano absolutament.