Tot i les veus discordants que s’han aixecat des que el passat mes de novembre la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Arc Metropolità acceptés el pla pel Calderí, entre d’altres la de la nostra plataforma, res ha impedit que fa poques setmanes el mateix òrgan ratifiqués aquest pla. Es tracta del segon intent per urbanitzar el Calderí, gairebé l’últim racó verd i agrícola que queda a Mollet.

Històricament, per aquest espai havia circulat un tren que portava pedra de Caldes de Montbui (Pedrera del Remei) fins al paviment dels carrers de Barcelona. Encara disposem d’un petit pont a Mollet del Vallès per on va circular el Calderí. És en aquest espai, on el pont està emplaçat, on volen fer un barri d’una població aproximada a la del poble de Martorelles.

Mollet del Vallès és una ciutat envoltada de trànsit, amb accessos i sortides en molts casos saturats, i afegir-hi 4.000 persones només accentuarà els problemes. També som zona de protecció especial de l’ambient atmosfèric, sent la setena ciutat amb més mortalitat per NO2 a l’aire, segons ISGlobal. La contaminació creixerà si hi ha més població.

Però aquesta agressió al territori no és un fet aïllat: en un municipi tan proper com La Llagosta es vol fer l’estació intermodal de mercaderies, on creixerà el trànsit de vehicles de gran tonatge. Aquest setembre seran suprimits els peatges de la C-33 de Mollet del Vallès i de l’AP7 (la Roca i Martorell), incrementant el trànsit considerablement. La zona empitjorarà molt en fluïdesa viària i en contaminació.

No es pot fer una modificació urbanística d’esquena a la població que afectarà

En aquest nou barri està previst construir centres comercials, esportius, sanitaris i educatius, un seguit de serveis per oferir als nouvinguts. El problema és que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), al seu informe, demana el compliment de l’article 14 bis 1 del Reglament de domini públic hidràulic, que no permet la construcció d’aquests equipaments a zones inundables com el Calderí. Això només suposarà més massificació en una ciutat ja de per si esgotada d’estirar les seves zones edificables. Molts veïns i veïnes es veurien obligats a perdre els seus horts i equipaments, com el camp de futbol de la Zona Sud o el col·legi Montseny. Aquesta escola acull desenes de nens i nenes, i tant ells com les seves famílies es poden veure afectats amb aquest nou pla.

Aquesta modificació urbanística afecta sobretot els veïns i veïnes propers a la zona del Calderí, però pot repercutir en el benestar de tota la ciutadania de Mollet. Per això, entenem que no es pot fer d’esquena a la població, en acords a porta tancada, sense donar marge al debat entre els diferents grups municipals del Ple de l’Ajuntament i encara menys amb els veïns i veïnes, que hi haurien de poder dir la seva.

Conservar el Calderí com a zona verda i agrícola, junt amb Gallecs, és l’última oportunitat que té Mollet per poder tenir una ciutat respirable i saludable per a la seva gent.