Treballar pel futur del Besòs, per la biodiversitat, en benefici de la ciutadania, per al seu gaudi i per la millora dels entorns naturals. Tot, per tenir un riu cada dia més saludable i més sostenible.

Aquest és l’objectiu del pla Viu el Besòs!, elaborat pel Consorci Besòs Tordera i el Consorci del Besòs, i que ha estat capaç d’unir diferents administracions: l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), entre d’altres. Un fet que, en aquests moments que estem vivint, té un valor inqüestionable.

El pla, que preveu actuacions a la conca del Besòs per un import de gairebé 228 milions d’euros, s’ha presentat aquest dilluns conjuntament amb Ada Colau, presidenta de l’AMB; Janet Sanz, presidenta del Consorci del Besòs; Núria Parlon, vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, i Lluís Ridao, director de l’ACA. Vull agrair als diferents representants de les institucions que han participat en el projecte, i a totes i tots els professionals dels dos consorcis.

Un acte que va tenir lloc a Montornès del Vallès, justament a la zona de la llera del Besòs on fa un any es va produir l’incendi d’una fàbrica de reciclatge de dissolvents que va ocasionar greus afectacions al medi.

De la mateixa manera que amb el Glòria, el Consorci Besòs Tordera ha treballat de valent aquest any, com durant tota la seva història, per trobar solucions i tirar endavant projectes increïbles com aquest. Volem aconseguir fons europeus per fer-ho possible al més aviat possible però, sigui com sigui, hi ha el ferm compromís que aquest és el full de ruta a seguir. Aquest és el camí, el treball transversal de totes les administracions que ens ha de permetre fer del Besòs del futur una realitat. Ho farem possible, i ho farem de la mà.

Reduirem la contaminació i millorarem la qualitat de l’aigua, millorarem la biodiversitat i la connectivitat ecològica, esmerçarem encara més esforços en l’erradicació d’espècies invasores, apostarem per l’agricultura urbana sostenible, pels espais per a la salut, per l’anomenat Blue Health, per la mobilitat sostenible i per la sensibilització ambiental. Adaptarem aquest entorn a les necessitats que ens imposa el canvi climàtic. Transformarem el riu en el seu conjunt.

Hem previst importants actuacions en un tram de 72 quilòmetres de la conca i una superfície superior als 500 quilòmetres quadrats. Beneficiarem de manera directa prop de tres milions d’habitants.

I tot això ho farem amb una fórmula d’èxit. Fa més de 30 anys, la suma de sinergies entre administracions va impulsar el primer gran canvi de la nostra conca, amb la creació de l’actual Consorci Besòs Tordera (aleshores Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs). Aquest ens, que va aplegar diferents ajuntaments (actualment en som 64) i amb el suport d’altres administracions de més gran abast, va impulsar el sanejament de les aigües residuals. Un fet històric que va permetre la millora del que havia arribat a ser considerat un dels rius més contaminats d’Europa. Han estat anys de molta i molt bona feina: hem contribuït a la recuperació d’espècies emblemàtiques, com la llúdriga i el blauet; hem impulsat una xarxa de camins fluvials; hem apostat per un sanejament de qualitat… Però ha arribat el moment de fer un pas quantitatiu i qualitatiu en la millora, preservació i conservació d’aquest espai, que suposarà alhora una millora del nostre litoral.

Tenim un deute històric amb una zona que ha estat maltractada i castigada. I tenim al davant un repte il·lusionant per fer-lo realitat com més aviat millor.

Estic convençut que la suma i les sinergies de tothom ens permetran fer del riu Besòs un riu encara més viu, més saludable, més sostenible i un referent per als rius i les conques del futur.