Els resultats de les darreres eleccions municipals possibiliten que a Parets del Vallès es pugui formar un govern republicà i de progrés: 5 regidors d’Esquerra, 3 regidors de Sumem i 1 de JxCat. Tots 9 possibiliten que, 80 anys després de l’assassinat dels alcaldes republicans de Parets, puguem tornar a tenir un batlle republicà. Però el dilema no és una qüestió de noms, sinó de programa. Pocs exemples més clars d’un PSC allunyat d’un bloc de progrés hi ha que el del PSC que fa més de 36 anys que governa Parets. Només cal observar el programa del bloc de progrés guanyador de les últimes eleccions, ERC i Sumem. Els dos coincideixen a avançar el PSC per l’esquerra en temes clau de democràcia, sostenibilitat i igualtat d’oportunitats.

No podem menystenir l’oportunitat d’un govern progressista que vulgui avançar allà on el PSC ha bloquejat, que vulgui contribuir a fer un govern més democràtic en un sentit ampli. Emancipant i incorporant entitats, donant estabilitat i seguretat, creant hotels d’entitats i espais per acollir-les, fent una festa major més participativa, creant consells i institucions on la ciutadania pugui participar. Un govern compromès amb un Parets més verd, que recuperi el riu Tenes per a la ciutadania, que el converteixi en el centre de Parets i el miri d’enllaçar amb una anella verda que connecti amb el Besòs, que per fer-ho es comprometi a aturar el Pla urbanístic actual de l’antiga Bendix.

Un govern compromès amb un Parets que garanteixi la igualtat, auditant la despesa municipal i gestionant amb rigor per tal de rebaixar l’IBI, assegurant-se una localització adequada per a l’Institut La Sínia, apostant per la tarifació social per accedir a serveis públics, per a cine-clubs per a la ciutadania de Parets i per revisar els Plans d’ocupació per tal que repercuteixin de forma positiva en el municipi i en la trajectòria laboral dels participants. En totes aquestes propostes coincideixen els programes electorals d’ERC i Sumem.

A Parets no podem menystenir l’oportunitat d’un govern progressista que avanci allà on el PSC ha bloquejat

En totes aquestes propostes, quan les han intentat desplegar l’anterior legislatura s’hi han trobat el PSC en contra. El progrés social, la defensa de la sostenibilitat i la d’un govern municipal més inclusiu no són els únics llocs on ERC i Sumem s’han trobat junts la darrera legislatura. L’1 d’Octubre hi havia militants de Sumem a les taules electorals, regidors defensant les escoles. I cal destacar que, a diferència d’altres llocs on l’espai dels comuns s’ha caracteritzat pels dubtes i voler mirar cap a un altre costat, el compromís de Sumem amb els presos polítics i en especial amb la llibertat d’en Jordi Turull ha estat clar i explícit.

La disjuntiva que trobem a Parets és clara. Si algú tingués la temptació de pactar amb el PSC potser obtindria quotes més grans de poder, però seria tirant per la borda un projecte de canvi, progressista i republicà que representa fidelment el tomb que la ciutadania de Parets va voler donar al seu municipi el passat 26 de maig. Aquesta disjuntiva també existeix a Barcelona i a milers de municipis del país. A Lleida, a Tarragona, els resultats electorals també deixen albirar un tomb republicà i de progrés en ciutats que van estar governades pel PSC durant dècades.

A Parets, a Barcelona, a Tarragona, a Lleida, arreu de Catalunya. Allà on es pugui sumar, el municipalisme s’ha de convertir en una força de progrés republicà que faci tirar el país endavant. Afrontant els grans reptes que entomem com a societat: garantir el dret a l’habitatge, a un treball digne enfront del capitalisme d’algoritmes, a l’emancipació plena i en igualtat d’aquells que tenen un gènere, opció sexual, o ètnia minoritzada; des del compromís amb els drets civils i polítics i els consensos que traven la societat catalana: república, absolució i autodeterminació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram