Des del soroll fins a la capa de pols que generen. Els bufadors de fulles van ser creats per solucionar la vida de les persones, però, en la pràctica, només contaminen acústicament i ambientalment.

Si hi ha alguna cosa que més molesta del seu ús, és l’hora a la qual s’utilitzen i la quantitat de pols que aixequen. Aquests instruments de neteja són molts negatius per a les persones, tant pel soroll ambiental que generen –amb el consegüent estrès i irritabilitat social– com per la brutícia i la pols que aixequen al carrer, embrutant els cotxes, el mobiliari urbà i carregant d’impureses i pols l’aire que respirem.

Els bufadors de fulles són un focus de contaminació acústica i ambiental.

Si l’aire de les ciutats ja és dens per si mateix, la capa de pols i petites partícules que aixequen els bufadors pot ser bastant perjudicial i perillosa. Perquè no som conscients que, a més de proporcionar una neteja i retirada de les fulles caigudes dels nostres carrers i parcs, aquests instruments de neteja aporten pols, fines partícules suspeses i altres impureses que poden alterar la nostra visibilitat i respiració, entre molts altres efectes.

El problema, per tant, de la pols i les partícules en suspensió és que poden ser tan petites que passen a través de les vies nasals fins als nostres pulmons, causant seriosos problemes respiratoris, especialment en aquells grups més vulnerables, com els nens, els ancians o les persones amb asma, al·lèrgies respiratòries i conjuntivitis al·lèrgica.

És per això que alguns ajuntaments han optat per implantar diferents ordenances que els prohibeixin o en limitin els decibels (no superant els 65-70 decibels).

Existeixen certs municipis que ja han prohibit l’ús de bufadors de fulles, al·legant la contaminació de l’aire i el carregós soroll que molesta els veïns. Per això, per apilar i recollir les fulles simplement recomanen els mètodes tradicionals: els rasclets o escombres que recullen les deixalles de parcs i jardins, o bé aspiradors.

Si la vida i el desenvolupament de determinats ecosistemes poden ser complexos en les grans ciutats, els bufadors de fulles els suposen una trava més. El pas d’aquestes eines de neteja per parcs, jardins i la superfície del sòl en general, pot resultar devastador per a la microfauna i la biodiversitat urbana, principalment per la seva força motora i intensitat, que arrenquen d’arrel, destrossen i escampen pols i partícules.

És per això que nombrosos experts i tècnics mediambientals són una mica escèptics sobre aquesta mena de pràctiques, perquè alteren el cicle natural d’insectes (com el de les aranyes o formigues) o petits animals, com els ratolins, esquirols, gats o gossos de carrer. Els espanten, els omplen de pols i els volen pels aires l’espai on habiten o realitzen les seves necessitats vitals. Per no esmentar els ecosistemes vegetals que resulten alterats o arrencats davant aquesta força irresistible, com les zones amb molsa, herba, gespa o flors.

Des de fa temps, hem demanat als ajuntaments del Baix Vallès que substitueixin els bufadors de fulles per altres mètodes més ecològics i respectuosos amb el medi ambient i la salut de les persones.