En el primer ple municipal de l’any es va aprovar una moció d’ERC per demanar el retorn social del rescat bancari i per garantir l’accés a l’habitatge social. És una evidència que una de les principals conseqüències de la crisi té a veure amb l’habitatge. El seu accés ha esdevingut un factor clau de desigualtat. La diferència existent entre l’evolució de les rendes i el cost d’accés a l’habitatge impacta sobre les persones i famílies amb menor capacitat.

La crisi financera va portar una elevada inversió per part de l’Estat per reestructurar la banca i el sistema financer. A la banca li van arribar més de 64.000 milions d’euros, amb els quals es van sanejar els balanços de les entitats bancàries, i els seus actius més tòxics amb la SAREB. Un rescat que en realitat es va convertir en un xec en blanc que eximia de responsabilitats els causants de la crisi, mentre no feia res per a reparar les conseqüències d’aquesta gestió que patien i pateixen milers de famílies.

La finalitat de la moció és instar el govern espanyol a modificar la Llei 2/2012 i el Decret Llei 10/2019, per tal de treure la limitació de l’ús del superàvit municipal i poder construir un estoc d’habitatge públic de lloguer social, així com la modificació del règim jurídic de la SAREB, per tal que cedeixi el 30% d’immobles al lloguer social per a la creació d’un fons social d’habitatge

Dotar d’eines els ajuntaments en habitatge és la millor opció per afrontar aquest repte.