Fa només tres mesos, poc ens podíem imaginar que la nostra vida quotidiana pogués canviar tant. Uns éssers microscòpics han provocat una crisi sanitària que amenaça la vida de les persones, la manera de relacionar-nos i l’economia de la nostra societat.

Aquesta crisi afecta tothom, però, com a totes les crisis, són les classes populars i les persones més vulnerables les que pateixen i patiran les seves conseqüències.

La crisi de la Covid-19 ha fet sorgir també la solidaritat de la ciutadania. A Canovelles, aquests mesos, un gran nombre de persones, entitats, associacions i empreses han demostrat la solidaritat de les canovellines i canovellins que, en moments de crisi com aquest, s’han compromès a ajudar les persones que més ho necessiten.

Però és evident que amb la solidaritat de la gent no n’hi ha prou per afrontar els reptes immensos que planteja aquesta crisi.

Cal una implicació sense precedents dels governs i de les administracions públiques, perquè enforteixin el sistema públic de sanitat i donin resposta a les necessitats socials i laborals de la ciutadania. Aquesta vegada no podem permetre que aquesta crisi la tornin a pagar els de sempre.

La crisi del coronavirus ens posa a prova com a persones, però posa especialment a prova el nostre esperit comunitari

El món local i els ajuntaments en particular són les administracions més properes a la ciutadania, la primera porta d’accés a les demandes i a les necessitats dels veïns i veïnes, i els que administren i executen la majoria de les decisions preses per altres administracions. En aquests moments, més que mai, cal una millor coordinació, des de la complicitat i la lleialtat institucionals.

Els ajuntaments necessiten disposar d’instruments efectius per donar resposta a les situacions que està generant aquesta crisi. En aquest sentit, cal fer efectiva l’eliminació de la limitació de despesa per als ajuntaments.

La crisi del coronavirus és i serà el repte més gran que hem d’afrontar en molts anys. Ens posa a prova com a persones, però posa especialment a prova el nostre esperit comunitari.

Volem acabar aquest article agraint a totes les persones que han treballat en serveis essencials, especialment els professionals sanitaris i als equips d’emergència, que de manera exemplar han treballat per revertir aquesta situació.

Ara, tot i la bona evolució, cal no abaixar la guàrdia i mantenir les mesures bàsiques: mascareta, distància física i higiene de mans. Ens en sortirem.