La protonteràpia és un tractament amb menys efectes secundaris que la radioteràpia. Foto: Arxiu

Del Vallès Oriental a Niça per curar un càncer al paladar. Aquest és l’objectiu d’una jove de la comarca que s’està preparant per anar a la ciutat francesa, on estarà dos mesos fent-se un tractament de protonteràpia -que es fa amb protons i té menys efectes secundaris que la radioteràpia- a l’Institut Méditerranéen de Protonthérapie del Centre Antoine Lacassagne. La noia, que vol mantenir l’anonimat, no estarà sola en aquest objectiu. Mitjançant les xarxes socials ha aconseguit un suport massiu de la comunitat catalana a Niça.

Així se n’ha fet ressò el portal Exterior.cat, que ha parlat amb la seva mare, Núria S.I., per conèixer de primera mà la història. El mes de maig passat, els metges van confirmar que se li havia reproduït la malaltia. L’equip mèdic va proposar dues opcions: radioteràpia a Barcelona o protonteràpia a França, al centre mèdic que és tota una referència a Europa. “Vam decidir-nos per la protonteràpia”, explica la mare de la jove, que durant una nit d’estiu va començar a investigar per internet sobre la comunitat catalana a Niça.

Gràcies al portal catalansalmon.com, Núria S.I. va aconseguir contactar amb compatriotes que viuen a la ciutat francesa. “Vaig enviar un missatge a l’administrador perquè volia contactar amb catalans de Niça. Volia que m’expliquessin com podríem afrontar una adaptació, com més ràpida millor, de vuit setmanes aproximadament”. La resposta, que va ser “molt ràpida”, la va connectar amb un grup de catalanes amb marits francesos. Aquest va ser el punt d’inflexió en la planificació de l’estada a França.

NOMS SOLIDARIS
La barcelonesa Anna Martín va ser una de les primeres a contactar amb la noia. És analista de dades de l’empresa Amadeus i fa més de deu anys que viu a Niça, fet pel qual era ideal com a guia. Per internet va oferir una pàgina especialitzada en habitatges de lloguer de segona mà. Martín afirma que “l’habitatge serà imprescindible i aquest web és perfecte perquè les operacions es fan entre particulars”.

Una altra col·laboradora és Clara López, que va viure un cas proper molt semblant al de la jove vallesana: “El fill de la meva amiga també va haver de superar un càncer. Parlar amb una família que ha passat un cas semblant i, sobretot, explicar-li com funciona el sistema sanitari francès també pot ser un bon ajut en l’estada a Niça”, explica López.

A més, la jove tindrà companyia de la comarca a Niça, ja que la granollerina Cristina López li ha proposat ajudar-la en diverses tasques. “M’he ofert a fer-li els tràmits en el lloguer d’un cotxe però també en la traducció de documents del francès al català”, explica López.

La casualitat ha fet coincidir la noia amb una investigadora de Mataró al mateix centre mèdic. Roser Buscà, experta en biologia cel·lular i molecular del càncer, afirma que “el Centre Antoine Lacassagne és un lloc de referència a Europa en la lluita contra el càncer” i que s’ofereix “a ajudar en tot allò que pugui amb l’únic objectiu de millorar la vida hospitalària de la noia”.

La família només té paraules d’agraïment per aquestes mostres de solidaritat. “És d’una gratitud molt gran rebre tantes facilitats per part de persones a les quals només t’uneix el lloc on has nascut. He viatjat moltíssim per feina i quan trepitges un lloc nou és molt bo trobar-te persones amb un cor gegant. Els vull donar públicament les gràcies”, conclou la mare de la noia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram