Els líders socials d’ambdues comunitats van celebrar una reunió per posar pau i demanar civisme als veïns. Foto: Ajuntament

Canovelles viu amb tensió i expectativa els dies posteriors a la baralla del carrer Séquia de la Barriada Nova. Veïns amb por, clams de justícia i crits a la calma se succeeixen en una espiral que demana temps i tranquil·litat per esclarir què va passar, per què i sobretot què cal fer perquè no es repeteixi. I és que els tres ferits amb arma blanca han deixat un barri amb moltes preguntes i poques respostes, una combinació molt perillosa per a una zona en la qual sempre han conviscut orígens, ètnies i religions diverses.

Tot va començar dissabte al migdia, quan va esclatar una batalla campal entre membres de la comunitat marroquina i gitana que es van atacar amb armes blanques, pals i cops de puny enmig del carrer, als quals se’ls van sumar alguns veïns del barri. Tres individus van quedar ferits de gravetat, però segons fonts dels Mossos d’Esquadra, no estan en perill i en cap moment hi va haver un risc mortal. Tot i que la investigació dels Mossos encara està en curs i no hi ha detinguts, des del consistori apunten que l’origen de la trifulga hauria estat l’ocupació d’un pis.

De fet, en les hores posteriors als fets, els veïns magrebins del barri van convocar diverses manifestacions i marxes reclamant justícia i acusant l’ètnia gitana de responsables de l’atac. La mateixa nit de dissabte es van concentrar davant de la comissaria de la Policia Local cridant “volem justícia” i “assassins”, fent referència als suposats autors.

CRIDA A LA PAU
Però fins i tot en un moment tan crític com aquest hi ha hagut temps per a l’entesa i la voluntat d’acabar amb el conflicte latent. La sala de plens de l’Ajuntament va ser l’escenari on dimarts es van reunir líders de la comunitat marroquina i de la comunitat gitana per rebaixar la tensió i demostrar que el succés no va ser qüestió d’una guerra d’ètnies o identitat, sinó un fet exclusivament relacionat amb la delinqüència. Per això els líders d’ambdós sectors van llençar un missatge de tranquil·litat als veïns. Des del consistori van demanar “pau i civisme” i van demanar no fer més manifestacions públiques que estigmatitzin un col·lectiu en concret.

En aquest sentit, l’alcalde Emilio Cordero va demanar dilluns “deixar treballar els cossos de seguretat i el sistema judicial”. Per a Cordero, el més important és “evitar escampar l’odi cap a una determinada comunitat en funció del seu origen o ètnia”. A banda, des de l’Ajuntament asseguren que s’impulsaran mesures per evitar que es repeteixin aquesta mena d’episodis, com millorar l’enllumenat dels carrers i instal·lar càmeres de videovigilància.

D’altra banda, al consistori consideren “imprescindible augmentar la presència policial al carrer” i per això exigeixen a la conselleria d’Interior “suport i mitjans per poder solucionar una situació que excedeix de la capacitat d’actuació i les competències de l’administració local”.

“ESTAVA ANUNCIAT”
El punt de vista dels veïns, però, està força allunyat del de l’Ajuntament. Línia Vallès ha parlat amb el vicepresident de l’Associació de Veïns de la Barriada Nova per saber com estan vivint els dies posteriors a la baralla. “Estem molt preocupats pel que comporta aquesta mena d’enfrontaments”, explica. També assegura que “hi ha problemes de convivència perquè hi ha part de dues comunitats que estan enfrontades”. En aquest sentit, diu que hi ha “una calma tensa” i que membres de la comunitat gitana han fugit del barri.

Però segons expliquen des de l’entitat, no es tracta d’una situació nova al barri: “Estava anunciat. Fa temps que hi ha un problema molt gran a la zona de delinqüència”, diuen, afegint que “el que ha passat ara és molt greu, però hi ha hagut molts altres incidents abans”. El principal focus de conflicte, segons el vicepresident de l’associació, és “l’ocupació de pisos i el tràfic de drogues”. Per això, apunten directament a la casa de la vila com a responsables de la situació. “Ens sentim abandonats per l’Ajuntament, hi ha desídia política”. Com a exemple, afirma que han demanat una reunió amb l’equip de govern, però encara estan “esperant”.

Mentrestant, els darrers dies han transcorregut sense més incidents ni respostes venjatives per part de cap de les parts implicades. L’únic fet que queda clar és la posició dels veïns al respecte i una màxima que comparteixen tots els canovellins: “No volem que torni a passar”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram