L’alcalde de Caldes va agrair a Faragó la seva tasca. Fotos: Aj. de Caldes

“Estava buscant espàrrecs i en un marge em vaig trobar la bomba aquesta. Vaig optar per trucar a la policia, els vaig guiar fins al lloc i ja es van encarregar ells”. Amb aquesta tranquil·litat, Juan Faragó, veí de Mollet, narrava la seva peculiar troballa dimarts a la muntanya del Farell de Caldes de Montbui. Allà va descobrir un projectil de morter model Valero 81 mm de la Guerra Civil amb tota la càrrega intacta de quatre quilos d’explosiu. Després que arribessin la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, els Tedax van detonar l’artefacte en qüestió de forma controlada, evitant un possible accident.

Faragó va explicar també que la munició “era força visible i estava a uns tres metres de la carretera”, fet que relaciona “amb les últimes pluges” del temporal Glòria. “Vaig pensar que podia passar una persona, trepitjar-la i que fins i tot arribés a explotar i fer mal a algú”, va confessar el protagonista.

RECEPCIÓ PEL “SENY”
D’aquesta forma, Faragó es va convertir en tot un heroi amb recepció de l’alcalde de Caldes, Isidre Pineda, inclosa. Tant el batlle com el cap de la Policia Local, Manuel Ruiz, el cap de la Comissaria de Mossos, Jordi Codina i la sotscap Pilar Manzanas van agrair “el seny” del veí de Mollet per no haver manipulat la bomba i haver avisat les autoritats. “Ha estat un exemple de bona col·laboració ciutadana i treball eficient dels cossos de seguretat”, explicava Pineda durant la roda de premsa per explicar els fets.

D’altra banda, el batlle va anunciar que es treballaria amb els historiadors locals per saber més detalls sobre el projectil de morter i com va acabar a Caldes durant la Guerra Civil. El mateix Pineda va avançar que encara no se sap si era del bàndol republicà o franquista.