Fomentar la interrelació entre la ciutat i les poblacions a les quals es dóna suport, preveure la cooperació amb projectes de ciutat amb la participació de tots els agents i mantenir el compromís de l’Ajuntament amb el desenvolupament dels països més desafavorits. Aquestes són les prin­cipals conclusions que es recullen en el Pla director de Cooperació que es va aprovar inicialment en el ple municipal de dimarts de la setmana passada amb el vot a favor de tots els grups municipals.

L’objecte central del Pla director és formular la política de cooperació del municipi, esta­blint-ne les orientacions estra­tègiques, d’acord amb les po­­ten­- cialitats de la ciutat i de manera coordinada amb la resta de polítiques públiques que es duen a terme. La política de coope­ració al desenvolupament s’in­tegra dins la planificació es­tra­tègica de la ciutat i de les seves políti­ques de relacions internacionals i de projecció externa.

El Pla s’ha elaborat de mane­ra participativa, en el marc del Consell Municipal de Coope­ra­ció i Solidaritat. Les accions que es desenvoluparan involucren els diferents departaments municipals, els actors socials i eco­nòmics de la ciutat, les orga­nit- zacions de la societat civil i la ciu­tadania en general. Es tracta, en definitiva, de dibuixar les lí­nies mestres del que ha de ser una cooperació “de ciutat”, que articuli els esforços dels di­fe­rents actors i que contri­bue­ixi a la millora de la qualitat dels projectes que es duen a terme.

QUATRE EIXOS

El pla s’ha estructurat al voltant de quatre eixos principals. El primer és treballar amb les entitats i el Consell per millorar la qualitat de la cooperació existent, a partir de la revisió de les bases de la convocatòria i la fixació de prioritats, les accions de sensibilització i formació de la ciutadania en aquest àmbit, la revisió de les modalitats de cooperació i el foment de la col·laboració.

El segon consisteix en avançar cap a una nova manera de fer coo­peració des de la institució local, fomentant les accions de cooperació directa des de l’ajuntament, articulant i coordinant les accions de cooperació amb les institucions i la societat civil dels països del sud.

El tercer, posar unes bases de cooperació “de ciutat” i treballar amb els altres agents del municipi, articulant la cooperació amb l’estratègia de ciutat, millorant la transversalitat, així com també fomentant la participació d’empreses i entitats, el treball en xarxa i la cooperació horitzontal.

I el quart i darrer, revisar i adequar els instruments per fer possible el Pla director, actualitzant i ampliant els mecanismes de participació, amb formació tècnica per als agents en accions de cooperació, revisant la distribució de recursos i el finançament, i millorant la difusió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram