Una fotografia de la Festa Major de Granollers d’un any anterior. Foto: Arxiu

Aquest estiu no veurem com l’enxaneta alça la mà en arribar al cim del castell, ni els gegants dansar pels carrers a ritme de batucada, ni haurem de fugir de les flames del correfoc i tapar-nos la cara perquè no ens cremin les espurnes. Tampoc podrem ballar sardanes amb els avis més professionals del poble o formar part de les blaubarricades.

Ens quedarem sense un drac que balla, sense cridar a pulmó durant els concerts dels grups de versions i sense gaudir totes les cançons que sonen a la disco mòbil. No ens despertarà al matí la cercavila i no ens il·luminarà al vespre la llum dels focs artificials. No hi haurà nits de teatre, ni espectacles al carrer, ni vermuts populars, ni riuades de gent amb cervesa a la mà, ni records, ni trobades fortuïtes, ni festes que s’allarguen fins a l’hora d’esmorzar…

Granollers, Mollet i Parets ja han anunciat que no celebraran la seva Festa Major

Adeu i fins a l’any que ve. Amb aquesta frase s’han acomiadat la majoria de Festes Majors de la comarca a causa de la Covid-19. Granollers, Mollet i Parets ja han anunciat que aquest estiu no celebraran la seva Festa Major com ho han fet sempre. Ara bé, algunes colles, com la dels Blancs i la dels Blaus (Granollers), han deixat entreveure que prepararan activitats per no deixar els ciutadans sense cultura i oci. “Treballarem els Blaus, els Blancs, el consistori i les entitats locals per fer una proposta alternativa. Ara mateix no podem avançar activitats perquè la taula de treball acaba de formar-se i ens trobem davant d’un full en blanc”, diu Jordi Padró, un dels membres de la colla dels Blancs. Des de l’Ajuntament de Granollers han comentat a Línia Vallès que estan treballant per poder oferir alguna programació d’activitats que cobreixi el buit que ha deixat la cancel·lació de la Festa Major.

El consistori de Parets també ha explicat a Línia Vallès que actualment la regidoria de Cultura està treballant per poder oferir una programació alternativa durant el mes de juliol, però que encara no poden avançar informació perquè no tenen res “tancat ni definit”. La regidora de Cultura, Kènia Domènech, posa èmfasi en el fet que des de l’Ajuntament paretà no deixaran la cultura enrere. “Mantindrem tots els contractes amb els artistes i els bolos que havien d’actuar a la Festa Major d’enguany”, diu Domènech, afegint que ara és l’hora de bolcar-se amb la cultura, que és un dels sectors més afectats per la crisi de la Covid-19 “perquè és molt difícil reconvertir el món de l’espectacle en un espai sense contacte i aglomeracions”.

“Estem amatents a la normativa per veure si és possible fer una activitat de petit format”

D’altra banda, l’Ajuntament de Mollet ja ha comunicat també la cancel·lació de la Festa Major, de la Revetlla de Sant Joan, de la Mostra Internacional de Titelles, de la Fira d’Artesans i del Festival de Música Sona Mollet. El consistori destaca que fa temps que treballa en el programa Oci a Casa, en el qual es pot gaudir d’activitats esportives, culturals o musicals, entre d’altres. “Estem en contacte amb les entitats i associacions molletanes per trobar propostes alternatives en línia i telemàtiques i també estem amatents a la normativa que va sortint per veure si és possible fer alguna activitat de petit format”, informen des del consistori molletà. De moment, tots tres ajuntaments coincideixen en la voluntat de trobar alguna activitat per no deixar un estiu desert de cultura, però cap dels tres ha dissenyat una programació concreta per suplir el buit que deixen les Festes Majors que animen la comarca a l’estiu.

El director dels Cinemes Edison i membre de l’Associació Cultural de Granollers, Martí Pujadas, comenta que l’entitat “no farà res fins al setembre” i que ell, conjuntament amb l’Ajuntament granollerí, s’encarregarà d’organitzar el cinema a la fresca de l’estiu, tot i que encara no sap com l’adaptaran. La incertesa és compartida.