Oriol López i Albert Biescas, d’ERC Mollet, moments abans de començar a declarar. Foto: J.G.

El portaveu d’Ara Mollet ERC, Oriol López, i l’expresident de la secció d’ERC a Mollet Albert Biescas han entrat avui a tres quarts de dotze del matí a la sala 6 dels Jutjats de Granollers per declarar com a acusats d’un presumpte delicte d’injúries i calúmnies contra l’alcalde de Mollet, Josep Monràs (PSC).

La Fiscalia ha confirmat la petició de pena de 18 mesos de multa a raó de 10 euros per dia contra López i Biescas per un suposat delicte de calúmnies. L’acusació particular (Mollet Impulsa) ha mantingut la seva demanda de 24 mesos de multa a raó de 10 euros per dia per un delicte continuat de calúmnies o de 14 mesos –també amb una multa diària de 10 euros– per un delicte d’injúries. Finalment, però, ha retirat la petició d’indemnització de responsabilitat civil de 3.000 euros per a Monràs.

Biescas i López s’han acollit al seu dret a respondre només les preguntes del seu advocat o del jutge i Monràs ha estat l’única persona que ha declarat en qualitat de testimoni.

Tot feia pensar que el judici contra López i Biescas se centraria en la famosa roda de premsa de l’11 de juliol del 2017, en la qual dotze regidors del consistori molletà pertinents als grups municipals d’Ara Mollet ERC-MES i de Canviem Mollet van donar el seu punt de vista sobre la gestió del terreny de la Vinyota. Cal recordar que, sota el mandat de Monràs, el 2010 l’empresa pública Promosol, actualment Mollet Impulsa, va atorgar la licitació del terreny de la Vinyota a Decathlon tot i que hi havia un altre licitant, Eurocat, que oferia 2,3 milions més per al terreny.

Ara bé, durant el judici no només s’ha posat en dubte el paper de Biescas i López en les suposades declaracions difamatòries contra Monràs en aquest afer, sinó que també s’ha analitzat la denúncia que va interposar ERC contra l’alcalde socialista fa anys –i que es va acabar arxivant– en el marc del conflicte entre el consistori i la comunitat musulmana Al Huda pel local de l’avinguda de Badalona. Un local que els musulmans volen remodelar i obrir-lo per fer-hi les seves activitats socials i culturals, cosa que l’Ajuntament no autoritza remetent-se a la normativa urbanística vigent i tot plegat ha desembocat en un serial que s’arrossega des de fa molt temps.

MONRÀS: “EM VAN POSAR EN PERILL”
Segons Monràs, aquella denúncia d’ERC sobre el que ell sempre ha qualificat de centre de culte va perjudicar la seva imatge com a alcalde i va posar “en perill” tant ell com la seva família. Per altra banda, i pel que fa a l’adjudicació del terreny de la Vinyota, l’alcalde molletà ha volgut deixar clar que López va acusar-lo “d’haver-se embutxacat diners” i “de no ser capaç de governar”. Monràs ha argumentat que les declaracions de López van perjudicar la confiança dels seus votants i van posar en entredit la funció de l’alcalde i de l’equip de govern.

“Per què no van denunciar el procés d’adjudicació a la Fiscalia, si de debò es pensaven que hi havia un delicte?”, s’ha preguntat el batlle quan ha exercit el seu paper de testimoni, insistint en el cas de la Vinyota. Monràs ha lamentat que en aquest afer “ERC fes manifestacions” per deixar-lo com un delinqüent, sabent que un fiscal anticorrupció ja havia sentenciat que ell no havia comès cap delicte en el procés d’adjudicació. “On és el límit de la llibertat d’expressió?”, ha conclòs l’alcalde.

L’exdiputat d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha volgut donar suport als seus companys de partit encausats. Foto: J.G.

La defensa dels encausats, en canvi, ha demanat que es desestimi la imputació de calúmnies contra Biescas, ja que ell no va participar en la roda de premsa del 2017 ni ha fet cap declaració sobre la gestió de la licitació de la Vinyota, entenent que “només se’l jutja per ser responsable dels continguts que es pengen al web d’ERC Mollet”. Alhora, ha insinuat que s’està portant Biescas davant dels tribunals perquè va ser ell qui va denunciar a la Fiscalia fa anys la gestió del conflicte amb la comunitat musulmana Al Huda. Una denúncia que, com ja s’ha dit, es va acabar arxivant.

La defensa també s’ha qüestionat per quin motiu no hi ha cap membre del grup polític de Canviem –el qual va participar en aquella roda de premsa– acusat i només n’hi ha dos d’ERC. “Serà el joc de tu em denuncies i jo te l’he de tornar? Serà que és l’oposició més forta contra Monràs? O que s’apropen eleccions?”, s’ha preguntat l’advocat defensor.

López ha volgut deixar clar que ell encara no entén per què es troba immers en un judici penal. “Seguirem defensant el que hem fet, continuarem treballant com l’oposició que es mereixen els nostres votants i esperem l’absolució, perquè d’altra manera ens trobaríem davant d’una condemna a un grup polític i contra la llibertat d’expressió de la població”, ha remarcat el portaveu republicà.

JOAN TARDÀ ELS DONA SUPORT
Abans d’entrar al judici, els membres d’ERC Mollet, acompanyats, entre altres, per l’exdiputat al Congrés Joan Tardà, han ofert una roda de premsa en suport als dos encausats. “És lamentable que els meus companys hagin de comparèixer davant d’un jutge per haver exercit la seva obligació d’oposició”, ha afirmat Tardà. “És trist que el 2020, dins d’una democràcia avançada, hi hagi un alcalde que vulgui vulnerar la llibertat d’expressió”, ha conclòs.

El desenllaç de tot plegat, segons les previsions, es calcula que arribarà d’aquí a un o dos mesos.