L’alcaldessa i el president, en l’acte de diumenge passat. Foto: Ruben Moreno

“La memòria exigeix justícia, veritat i reparació”. Aquestes van ser les paraules que el president de la Generalitat, Quim Torra, va pronunciar diumenge passat a la Garriga, en l’acte institucional de commemoració del 80è aniversari del bombardeig de la vila per part de l’aviació franquista durant la Guerra Civil espanyola (tot i que la data exacta del bombardeig va ser el 29 de gener de 1939, és a dir, dimarts passat es van complir aquestes vuit dècades) i que va acabar amb una quinzena de veïns assassinats.

El president també va fer una petició demanant que “a cada racó de Catalunya fem un acte col·lectiu per rescabalar i reparar els familiars de les persones condemnades en consells de guerra i els donem el seu certificat d’anul·lació”. Després del seu parlament, Torra i l’alcaldessa Meritxell Budó van inaugurar una placa en record a les 15 víctimes mortals del bombardeig i van visitar el refugi antiaeri que es va construir durant el 1938 perquè els veïns es protegissin dels atacs franquistes.

L’alcaldessa, el regidor de Patrimoni, Albert Benzekry, l’historiador Joan Garriga i la cantant Marina Rossell també van participar en l’acte.