Els Pallapupas segueixen fent riure la gent que més ho necessita des de casa seva. Foto: Pallapupas

El coronavirus no només ha confinat tothom a casa seva, ha paralitzat l’economia i ha colpejat milers de persones, sinó que també s’ha emportat els encarregats de contagiar somriures als hospitals: els Pallapupas.

És per això que els pallassos s’han negat a deixar de banda la seva funció de “seguir al costat dels malalts, els familiars i el personal sanitari” i han creat un canal de Youtube, #contagiemsomriures, on es dediquen a penjar vídeos per fer més fàcil l’estada dels malalts als centres mèdics.

Aquesta iniciativa l’han batejat sota el nom Operació Contagi i la carta de presentació és un vídeo que mostra el senyor Coroneitor eliminant tots els Pallapupas de l’hospital i que acaba amb una declaració d’intencions dels pallassos: “Els Pallapupas són molt Pallapupas” i no deixaran que el virus deixi els malalts sense diversió, “perquè amb humor qualsevol situació es pot afrontar molt millor”, expliquen des de l’organització.

Els actors que treballen a  Pallapupas normalment representen uns personatges fixos. De moment, al canal de Youtube hi ha càpsules d’humor del Mascarillo, l’infermer que fa encanteris amb un rotllo de paper higiènic, o el Vitamino C, un karateka i cinturó negre del karaoke que està en forma per lluitar contra el coronavirus, entre altres actuacions.

Els Pallapupas utilitzen les xarxes socials per seguir a prop dels ingressats hospitalaris

Totes les càpsules còmiques estan dissenyades i ambientades en la situació actual. Per exemple, en una d’aquestes s’explica la necessitat de no mantenir contacte i respectar la distància de seguretat amb els altres per evitar el contagi. En una altra, es veu com la doctora Foneda no sap que fer durant el confinament a casa seva i es dedica a fer punta als llapis.

La pallapupas Oxígena, i actriu Núria Valero, relata a Línia Vallès la seva experiència com a pallassa a l’Hospital de Granollers. ”He treballat tres anys al centre hospitalari granollerí i sempre m’he sentit com a casa, el personal sanitari comptava amb nosaltres per a tot: per posar injeccions o per entrar a quiròfan”, recorda.

Un dia la infermera Oxígena i una companya seva, pallassa, van decidir provar una cinta de córrer que acabaven de portar a l’Hospital de Granollers, desafiant les advertències de “caureu” de les treballadores sanitàries. Tot seguit, van engegar-la i van començar a córrer fins a sortir volant: ”Els riures dels nens i dels pares van compensar el cop a la ronyada”, riu, mentre reconta l’anècdota. “Encara que per culpa del coronavirus no podem estar braç a braç i acompanyant la gent ingressada a l’hospital, amb els vídeos volem donar aquesta píndola d’humor tan necessària en aquests moments”, diu Valero, puntualitzant que els vídeos no només són per animar els pacients, sinó per donar suport a l’equip de treballadors mèdics. “Ells també necessiten somriure i cada cop que faig un vídeo penso en totes aquestes boniques persones que l’han de rebre i en com alleugerir-los una mica l’espera, el patiment i l’angoixa”.

Des del 2000 l’ONG Pallapupas s’encarrega d’omplir i fer més humanes les esperes dels hospitals, acompanyant a quiròfans, fent riure a les zones d’hospitalització pediàtrica i a aquells que l’edat els ha fet oblidar la màgia de somriure. ”Cada any visitem més de 65.000 persones i la nostra tasca arriba a 170.000″, conclouen.