La situació que s’està vivint als hospitals a causa de la pandèmia està posant al límit els seus treballadors sanitaris. Foto: ACN

“Nosaltres ens quedarem a les cunetes, com els malalts que es quedaran a mig camí de la vida, perquè amb la voluntat, tristament, no se salven vides”. Són paraules, entre llàgrimes, d’una auxiliar d’infermeria de l’UCI de l’Hospital de Granollers. Ella és una de les quatre treballadores del centre que ha parlat amb Línia Vallès. Una de les quatre heroïnes que cada dia es posen en risc per frenar una pandèmia sense recursos ni precedents. Una de les quatre professionals que lamenten la desprotecció diària dels cossos sanitaris.

“Jo i la meva parella estem a casa en quarantena perquè estem infectats”, ens diu una altra, que treballa com a doctora. Ara mateix, està a l’espera que li tornin a fer la prova de la Covid-19 i surti negativa per tornar al terreny de joc. “Jo m’he infectat perquè hem estat dues setmanes treballant sense equip de protecció: no teníem suficients bates ni mascaretes, ni tampoc un espai aïllat per canviar-nos”, es queixa.

També s’entristeix quan explica que als professionals no se’ls estan fent proves per saber si han agafat el virus. ”Jo soc positiva i als meus companys que han estat en contacte amb mi no els han fet cap mena de prova. Això significa que nosaltres som el vector i els propagadors principals del virus dins de l’hospital”, apunta, mentre posa èmfasi que a l’àrea on abans hi havia els casos psiquiàtrics ara hi ha ingressades les persones que no tenen coronavirus, però “està sent molt complicat aïllar-los amb seguretat”.

L’auxiliar d’infermeria, que és a la planta dels no infectats per la Covid-19, riu quan se li pregunta per l’equip de protecció individual. ”Si d’un equip de protecció en dius una bata de quiròfan, un davantal i una mascareta, anem equipats”, ironitza, afegint que ella ha estat en contacte amb tres pacients que han donat positiu al virus i que ningú s’ha preocupat de fer-li una prova. ”Jo treballo amb gent que en teoria no està infectada, però jo puc ser una portadora asimptomàtica”, alerta.

“Haurem de demanar per què s’han mort persones perquè no teníem recursos”

D’altra banda, a la responsable de sanitat de Comissions Obreres (CCOO) al Vallès, Maresme i Osona, membre del Sindicat de l’Hospital de Granollers i especialista en pediatria, Rosalía Solà, l’esfereeix la situació de desprotecció amb la qual han treballat els sanitaris. ”Crec que des de dalt es pensaven que això no ens esquitxaria com va passar amb l’Ebola. Però la realitat és que hi ha hagut molta falta de previsió. Dels contagis als professionals sanitaris hi ha una cadena de responsables: les empreses concertades per no tenir material de protecció, el Servei Català de Salut per no tenir EPIs a disposició i el govern espanyol, perquè com a líder de la situació no ha actuat amb previsió”, argumenta Solà, que no entén com s’ha deixat als professionals afrontar aquesta crisi reutilitzant mascaretes d’un sol ús o material de protecció durant jornades senceres, fins i tot sis dies.

Ella sap que la direcció de l’Hospital de Granollers fa tot el possible amb el material que té per protegir els treballadors i pacients, que tothom s’adapta i fa el màxim, però hi haurà víctimes i “vides truncades” per culpa d’una manca de previsió dels òrgans superiors. A Solà se li trenca la veu perquè, per culpa de la falta de material, com ara ventiladors, s’hagi de fer una tria i decidir qui viu i qui no. ”A  una companya metgessa que ha donat positiu ja li han dit que salvar-se o no depèn d’ella mateixa. Haver de negar ajuda provoca un dolor professional que destrossa psicològicament”.

L’última infermera que ha parlat amb Línia Vallès, i que fa disset dies que treballa amb malalts greus de coronavirus a l’Hospital de Granollers, està decebuda amb ira i dolor. ”Treballo amb por. Crec que ara és tard per buscar culpables o assenyalar els polítics. Ara estem a les trinxeres d’una guerra i s’ha d’actuar”, afirma. Ella considera que aquesta setmana tenen més material de protecció i que, ara, el problema són els respiradors. “Quan això acabi hem de demanar perquè s’han mort persones perquè no teníem recursos. T’asseguro que la meva funció de salvar vides la faig. Qui no l’ha fet està més amunt”, plora, perquè cada dia s’enfronta a la mort i consola els pacients amb un “tot està bé” quan ”no ho està”. ”Estem pagant la privatització i espero que quan tot acabi aquells que ens aplaudeixen surtin a reclamar una bona sanitat pública. Perquè se’ns mor la gent a les mans”, diu.

Fonts oficials de l’Hospital de Granollers informen que, ara mateix, disposen de material suficient. En canvi, a l’Hospital de Mollet ja han demanat un trasllat urgent dels pacients crítics a centres més preparats perquè estan col·lapsats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram